Svijet
8

Snažan podmorski potres u Indoneziji, poginulo najmanje 25 osoba

Klix.ba
Foto: Twitter
(Foto: Twitter)
Snažan podmorski potres je pogodio sjevernu pokrajinu Indonezije Aceh u kojem je poginulo najmanje 25 osoba, javlja BBC.

Epicentar potresa jačine 6,5 stepeni prema Richterovoj skali je zabilježen 19 kilometara jugoistočno od grada Sigli na otoku Sumatri, gdje se desetine zgrada srušilo i ljudi su ostali zarobljeni pod ruševinama.

Meteorološka agencija Indonezije je saopćila da nema opasnosti od cunamija. U 2004. godini Aceh je razoren cunamijem koji je izazvan velikim podmorskim zemljotresom u kojem je poginulo 120.000 ljudi.

Američki geološki institut je saopćio da se potres osjetio tik uz obalu u 5:03 sati po lokalnom vremenu na dubini od 17,2 kilometra.

Zamjenik okružnog šefa Said Mulyadi je izjavio kako bi broj žrtava mogao rasti. On je za agenciju AFP kazao da je među stradalima i nekoliko djece te da su lokalne bolnice preopterećene.

Teška oprema se koristi za traženje preživjelih, a na mnoge se apelira da napuste svoje domove. Indonezija je sklona zemljotresima jer leži na liniji čestih potresa i vulkanskih erupcija koje kruže praktično preko čitavog Pacifika.

Otok Sumatra je pogodilo nekoliko zemljotresa u ovoj godini.