Svijet
2

Snage sirijske vlade preuzele kontrolu nad tvrđavom Palmira

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Snage sirijske vlade i njeni saveznici od džihadista su danas preuzeli kontrolu nad tvrđavom Palmira na periferiji tog antičkog grada, prenosi Reuters izvještaje vojnih medija Hezbolaha.

Snage vlade također su preuzele kontrolu i nad područjem modernog kompleksa oko hrama do jugozapadnog dijela grada.

U toku šestogodišnjih sirijskih sukoba, IDIL je dva puta preuzimao kontrolu nad Palmirom čije drevne ruševine predstavljaju dio svjetske baštine UNESCO-a.

Sirijska vojska uspjela je preuzeti kontrolu nad Palmirom u martu prošle godine, ali ju je IDIL ponovo zauzeo u decembru. Džihadisti su uništavali drevne spomenike u toj oblasti oba puta kada su imali kontrolu na tom području, što su UN osudile kao ratni zločin.

Kako se navodi, sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji koja izvještava o sirijskom ratu, saopćila je da se svakog časa očekuje da snage vlade Sirije uđu u Palmiru, a Rusija je saopćila da su njene zračne snage podrška vojnoj ofanzivi tog grada, prenosi Tanjug.

Kada je IDIL prvi put zaposjeo Palmiru 2015., džihadisti su uništili spomenike među kojima je i spomenik star 1.800 godina od izuzetne važnosti.

Kako agencija prenosi, sirijska vlada i njeni saveznici izgubili su Palmiru nakon što su se koncentrisali na napore da pobunjenike protjeraju iz Alepa.

Protjerivanje pobunjenika iz istočnog Alepa u decembru prošle godine je, kako ocjenjuje Reuters, najveća pobjeda sirijske vlade u ovom ratu.