SMS poruke iz ruševina pomažu spasiocima

F
FENA
19.1.2010. u 09:54
0
1
SMS poruke iz ruševina pomažu spasiocima
0
SMS poruke iz ruševina pomažu spasiocima Foto: AFP
Gotovo sedmicu dana nakon razornog potresa koji je devastirao Haiti, spašavanja preživjelih ispod ruševina uspješno se nastavlja, uz napore više desetina spasilačkih ekipa iz svijeta kao i samih Haićana.
Ekipa CNN-a u ponedjeljak je u Port-au-Princeu, glavnom gradu Haitija, svjedočila izvlačenju studentice iz ruševina fakulteta sravnjenog sa zemljom.

"SMS poruke poslane ispod ruševina privukle su spasioce", kazao je bolničar Clever Sobrino, rekavši kako vjeruje da unutra ima još preživjelih.

Studentici, Maxie Fallon, prvu je pomoć pružio jedan izraelski ljekar, a potom je odvežena u prihvatni centar UN-a. Prisutni novinari su kazali da je Fallon u više navrata gubila i vraćala svijest.

Ranije u ponedjeljak, šestogodišnju Jessicu Hartelin iz ruševina su izvukli lokalni stanovnici, a prebačena je u izraelsku poljsku bolnicu podignutu na nogometnom igralištu u Port-au-Princeu.

"U nedjelju je pet osoba spašeno iz ruševina velike trgovine s namirnicama Caribbean Supermarket, rekli su dužnosnici. Oni su izvučeni u 24-satnoj operaciji ekipa za traganje i spašavanje iz New Yorka i Floride, a neki od njih su su bili u vrlo dobrom stanju, jer su imali hrane i vode.

"Do nedjelje, više od 60 osoba spašeno je iz ruševina u akcijama spasilačkih ekipa iz SAD-a i drugih zemalja", rekao je novinarima Tim Callaghan iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Do sada nije proglašen ukupni broj žrtava razornog potresa magnitude 7 stepeni Richtera, koji je prošlog utorka devastirao Haiti, ali procjene se kreću od 100.000 do 150.000 samo u Port-au-Princeu.

"Potres je donio najveći broj poginulih djelatnika UN-a ikada zabilježen u jednom incidentu. Iako dužnosnici još ne znaju koliko je ljudi zarobljeno ispod urušenog sjedišta mirovne misije UN-a, 46 je proglašeno mrtvima a stotine se vode kao nestali", rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Američki State Department u ponedjeljak je potvrdio smrt 24 Amerikanaca. Još za oko 25 se pretpostavlja da su poginuli u potresu, te smrti nisu potvrđene.

Većina mrtvih tijela koja se nalazila na ulicama Port-au-Prince je uklonjena. Mnoga tijela su bačena u goleme jame a većina mrtvih nikada neće biti identificirana, javio je CNN.

Haićanski dužnosnici navode da je prikupljeno oko 70.000 tijela.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: