{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrtonosni virus širi se u Kini

S
Sarajevo-x.com
2.5.2008. u 09:33
0
0
Smrtonosni virus širi se u Kini
0
Smrtonosni virus širi se u Kini
Foto: AFP
Virus koji je prouzrokovao smrt najmanje 21 djeteta i kojim se zarazilo još blizu 3.000 njih brzo se širi u istočnoj Kini, javila je Xinhua agencija, a prenosi Reuters.
"Enterovirus 71" pojavio se u Fuyangu u istočnoj provinciji Anhui početkom marta, ali su vlasti informacije o tome obznanile tek u prošlu nedjelju, rekavši da je zabilježeno 789 slučajeva.

Do četvrtka se broj oboljelih popeo na 2.946, prenosi kineska agencija. Virus se širi preko zaraženih plikova i može prouzrokovati jaku groznicu, paralizu i oticanje mozga kao krajnju posljedicu. Ne postoje dostupne vakcine ili antiviralni agenti za liječenje ili prevenciju ovog virusa.

"Pojavio se još jedan kobni slučaj u četvrtak ujutro, tako da je dosadašnja brojka 21 mrtvo dijete," rekla je zvaničnica bolnice u Anhuiju.

Odugovlačenje sa prijavljivanjem ovih slučajeva u javnosti pobudilo je mnoge diskusije i kritike u kineskim medijima, a isticalo se kako bi kineska vlada morala za to platiti.

Skoro svi oboljeli su djeca ispod šest godina, a neki čak i ispod dvije godine starosti. 879 njih je hospitalizirano, a devet je u kritičnom stanju.

"Većina novih pacijenata ima samo blage simptome," rečeno je na vijestima. Doktori upozoravaju na održavanje lične higijene svih kako bi se širenje ovog virusa zaustavilo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: