Svijet
0

Smrtonosni virus širi se u Kini

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Virus koji je prouzrokovao smrt najmanje 21 djeteta i kojim se zarazilo još blizu 3.000 njih brzo se širi u istočnoj Kini, javila je Xinhua agencija, a prenosi Reuters.

"Enterovirus 71" pojavio se u Fuyangu u istočnoj provinciji Anhui početkom marta, ali su vlasti informacije o tome obznanile tek u prošlu nedjelju, rekavši da je zabilježeno 789 slučajeva.

Do četvrtka se broj oboljelih popeo na 2.946, prenosi kineska agencija. Virus se širi preko zaraženih plikova i može prouzrokovati jaku groznicu, paralizu i oticanje mozga kao krajnju posljedicu. Ne postoje dostupne vakcine ili antiviralni agenti za liječenje ili prevenciju ovog virusa.

"Pojavio se još jedan kobni slučaj u četvrtak ujutro, tako da je dosadašnja brojka 21 mrtvo dijete," rekla je zvaničnica bolnice u Anhuiju.

Odugovlačenje sa prijavljivanjem ovih slučajeva u javnosti pobudilo je mnoge diskusije i kritike u kineskim medijima, a isticalo se kako bi kineska vlada morala za to platiti.

Skoro svi oboljeli su djeca ispod šest godina, a neki čak i ispod dvije godine starosti. 879 njih je hospitalizirano, a devet je u kritičnom stanju.

"Većina novih pacijenata ima samo blage simptome," rečeno je na vijestima. Doktori upozoravaju na održavanje lične higijene svih kako bi se širenje ovog virusa zaustavilo.