Svijet
0

Smrtonosni tornado pogodio Urugvaj, poginule četiri osobe

Klix.ba
Najmanje četiri osobe su poginule, a nekoliko je teško ranjeno, nakon što je snažan tornado pogodio grad Dolores, u Urugvaju.

Tornado je prolazeći kroz grad, prevrtao automobile i rušio kuće, javlja Associated Press. Oko 200 ljudi je povrijeđeno, uništene su desetine kuća, prenosi Tiempo.com. Glasnogovornik iz ureda predsjednika, Juan Andres Roballo, u saopćenju navodi da je dvoje djece prevezno u bolnicu zbog stepena povreda opasnih po život.

"Postoje preduzeća u centru grada koja su potpuno uništena", rekao je senator Guillermo Besozzi za CNN. "Uništene su i škole i crkve. Za našu zemlju ovo nije normalno, jer se nikada ranije nije dešavalo“, dodao je.

Javile su se poteškoće u telekomunikacijskim i zdravstvenim uslugama, kao i nestanak struje. U odnosu na Sjedinjene Države, Urugvaj bilježi veoma mali broj tornada.

Prema pisanju The Weather Channel, Urugvaj u prosjeku pogodi jedan tornado na 10.000 kvadratnih metara svakih pet godina.

"Na prvi pogled, možda ste mislili da je ovo tornado iz Sjedinjenih Američkih Država", rekao je viši meteorolog Jonathan Erdman.