Svijet
0

Smrtonosni toplotni val u Evropi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnu Evropu je u posljednjih nekoliko sedmica zahvatio val rekordno visokih temperatura, a tropske vrućine ove godine nisu samo uljepšale ljeto već su odnijele živote 500 Mađaraca, odgovorne su za nestanak električne energije u Makedoniji, velike površine izgorjelih šuma u Srbiji, Grčkoj, a negativne posljedice natprosječno visokih temperatura nisu zaobišle ni našu zemlju.

Oko 500 ljudi u Mađarskoj izgubilo je živote uslijed posljedica toplotnog udara. Najčešći uzrok smrti bio je srčani udar. Rekordno visoke temperature zabilježene su u južnom dijelu zemlje gdje su izmjerene vrijednosti iznosile 41,9 stepeni Celzijusa.

Živa na termometrima u Beogradu i Bugarskoj pokazala je temperature koje će zasigurno ostati zapamćene kao historijske vrijednosti. Naime, u Srbiji i Bugarskoj izmjereno je nevjerovatnih 44 stepena Celzijusa. Grčka vlada je proglasila vanredno stanje kada su meteorolozi najavili da bi najviša dnevna temperatura mogla dostići 45 stepeni Celzijusa preporučivši stanovništvu da se što manje kreće.

Rumunija je zabilježila nevjerovatnu cifru od 19.000 pacijenata koji su u posljednjih nekoliko sedmica zatražili medicinsku pomoć zbog zdravstvenih problema koje su izazvale rekordno visoke temperature.

Italija je doživjela četiri tragične smrti koje su nastupile u toku požara izazvanog visokim temperaturama.

U našoj državi je Ministarstvo zdravstva FBiH preporučilo građanima da poduzmu vanredne mjere zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile našu državu kako bismo što bezbolnije prebrodili period rekordno visokih temperatura. U Mostaru je ovog mjeseca gašeno oko 150 požara, a zbog brojnih požara koji ovih dana ne jenjavaju na području općine Neum, načelnik te općine Đuro Obradović proglasio je stanje prirodne nepogode.

Samo u Sarajevskom Kantonu zabilježen je nezapamćen porast pacijenata koji svakodnevo zatraže medicinsku pomoć zbog problema izazvanih neobično visokim temperaturama. Radnici u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dnevno pruže pomoć za 500 pacijenata.