Svijet
36

Smrtna kazna u SAD-u: Umjesto 10 minuta, Joseph Wood umirao dva sata

Klix.ba
Pedesetpetogodišnji Joseph Wood umro je dva sata nakon što je primio novu injekciju za smrtnu kaznu koja je sadržavala nedovoljno testiranu kombinaciju sedativa midazolam i analgetika hidromorfon.

Umjesto 10 minuta, egzekucija, na koju je osuđen Wood je trajala predugo. Njegovi advokati su imali vremena uputiti zahtjev hitnom sudu s ciljem da zaustave izvršenje smrtne kazne.

Više od sat vremena Joseph Wood je dahtao i hroptao, navodi se u sudskom dokumentu.

Joseph Wood je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistava koja je počinio 1989. u Tucsonu kada je ubio bivšu djevojku Debru Dietz i njezina oca Eugenea Dietza.

Nedavno smaknuti Clayton Lockett je umirao 45 minuta, a njegova je smrt izazvala brojne proteste i međunarodna negodovanja.

Nakon toga je predsjednik Barack Obama bio primoran zatražiti reviziju prakse izvršenja smrtne presude, koja je još uvijek u toku. Guverner Arizone Jan Brewer odmah je naredio da se ponovno razmotri postupak usmrćivanja injekcijom.

SAD ima sve većih problema u provođenju smrtne kazne otkad je zabranjen izvoz određenih smrtonosnih hemikalija iz EU i drugih zemalja za američke potrebe. Zbog toga neke države na jugu SAD-a, gdje se izvršava najviše smrtnih kazni, razmišljaju o ponovnom uvođenju električne stolice.