Svijet
0

Smog u Singapuru dostigao rekordan nivo, stanovništvu savjetovan boravak u zatvorenom

Klix.ba
Singapur i Indonezija će danas održati hitan razgovor nakon što je smog dostigao rekordan nivo. Ministar okoliša u Singapuru je zatražio da susjedna Indonezija poduzme hitne mjere kako bi se stanje popravilo, objavio je BBC.
Foto: AFP
Foto: AFP

Nivo zagađenosti (PSI) je u srijedu navečer dostigao brojku od 321 te tako "oborio" prethodni rekord, što je rezultiralo vladinim upozorenjem za građane, kojim je savjetovano da što više borave u zatvorenom prostoru. Zagađenje je uzrokovano ilegalnim paljenjem vatre na indonezijskom otoku Sumatri.

Izvršni šef Singapurske nacionalne agencije za okoliš, Andrew Tan, predvodit će singapursku delegaciju na hitnom sastanku, koji će se održati u Džakarti.

Singapurska ministrica okoliša i vodenih resursa, dr. Vivian Balakrishnan, na društvenoj mreži Facebook je napisala da je stanovništvo Singapura izgubilo strpljenje i da je bijes opravdan. Dodala je da nijedna korporacija nema pravo zagađivati zrak na štetu stanovnika Singapura.

Foto: AFP
Foto: AFP

Singapurske zgrade su obavijene zagađenim zrakom i mirisom izgorjelog drveta. Zbog toga je stanovništvu savjetovano da što više vremena provodi u zatvorenom prostoru. Nivo zagađenosti sa indeksom 200 se smatra veoma nezdravim, dok je indeks veći od 300 veoma opasan. Stanovnici su zbog zagađenog zraka primorani nositi zaštitne maske.

Indonezijsko ministarstvo šuma je saopćilo da dimom pokušava izazvati kišu, ali i očistiti tlo i pripremiti ga za plantaže. Indonezijski zvaničnici su rekli da strani investitori u proizvodnju palminog ulja, uključujući i singapurske kompanije, također snose odgovornost za požare. Nekoliko singapurskih kompanija je odbacilo odgovornost.