Nije bio popularan
40

Smjena u vojnom vrhu Ukrajine: Zelenski zamjenio komandanta vojske na istoku Ukrajine

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je Komandanta Združenih snaga ukrajinske vojske, nakon što je poznati vojnik optužio komandanta za izazivanje masovnih žrtava u ratu s Rusijom.

U svom noćnom video obraćanju u ponedjeljak, Zelenski je rekao da je general-pukovnik Jurij Sodol zamijenjen brigadnim generalom Andrijem Hnatovim, ne navodeći razlog za potres.

Sodol je smijenjen nedugo nakon što je Bohdan Krotevych, čelnik cijenjene ukrajinske pukovnije Azov, optužio generala da je uzrokovao značajne vojne neuspjehe i velike gubitke u ljudstvu.

U objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Krotevych nije identificirao Sodola po imenu, ali je rekao da je neimenovani general "ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general".

"Svo vojno osoblje sada razumije o kome govorim jer ga 99% vojske mrzi zbog onoga što radi", rekao je Krotevych, dodajući da je apelirao na ukrajinski Državni istražni ured (SBI) da provede istragu o Sodolovim aktivnostima .

Nakon objave Sodolove smjene, Krotevych je napisao: “Hnatov je vrlo dobar časnik. Nadam se da će vijesti na frontu biti bolje.”

Sodol je imenovan prošlog februara tokom kontroverzne vojne rekonstrukcije u kojoj je general pukovnik Oleksandr Sirski zamijenio generala Valerija Zalužnog, popularnog zapovjednika čiji su odnosi sa Zelenskim postali zategnuti.

Ukrajina je nedavno izvršila nekoliko vojnih promjena dok kijevske snage imaju za cilj promijeniti plimu, a njezine su trupe uglavnom bile u odbrani.

Sodol je predvodio ukrajinske istočne i južne kopnene snage, koje su se borile s napredujućom ofanzivom Rusije, koja je posljednjih mjeseci uzimala maha.

Hnatov je služio kao zamjenik komandanta južnog ratišta od 2022. i igrao je vodeću ulogu u ponovnom zauzimanju većeg dijela južne regije Herson od ruskih osvajača.

Ukrajinski vojni promatrači pozdravili su Sodolovu smjenu. Illia Ponomarenko, bivši izvjestitelj o odbrani u Kyiv Independentu, opisao je Sodola kao "izuzetno nepopularnog visokog vojnog komandanta s notorno jezivom službom".

Kao poticaj Kijevu, dužnosnici EU-a su u ponedjeljak kasno navečer objavili da je blok odobrio prvu tranšu do 1,4 milijarde eura (1,1 milijardu funti) vojne pomoći Ukrajini koja dolazi od prihoda od zamrznute ruske imovine. Zasebno, očekuje se da će SAD objaviti da Ukrajini šalje dodatnih 150 miliona dolara u municiji.