{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smjena na vrhu američkih zračnih snaga

F
6.6.2008. u 10:39
0
0
Smjena na vrhu američkih zračnih snaga
0
Smjena na vrhu američkih zračnih snaga
Foto: AP
Američki ministar za odbranu Robert Gates je izjavio da su civilni načelnik za zrakoplovstvo Michael Wayne i vojni načelnik general Michael Moseley dali ostavke nakon dva sramotna incidenta.
Zračne snage, umjesto baterija za helikoptere, u Tajvan su poslale četiri električna upaljača za aktiviranje nuklearnih bojevih glava u interkontinentalnim raketama. Ovaj incident dogodio se 2006., ali je otkriven ove godine.

U drugom incidentu, jedan bombarder B-52 greškom je bio naoružan sa šest nuklearnih raketa i tako je letio s jednog na drugi kraj Sjedinjenih Država.

Radilo se o toliko ozbiljnom incidentu da je predsjednik George W. Bush hitno obaviješten o tome. Ministar Gates dao je garancije da se sigurnosti nuklearnog oružja posvećuje najveća pozornost, prenijela je VoA u petak.

"Naša politika je jasna. Osigurat ćemo potpunu fizičku kontrolu nuklearnog oružja te ćemo se odgovarajuće odnositi prema svim komponentama tog oružja u svakom trenutku. Radi se o ogromnoj odgovornosti koju niko nikad ne smije zapostaviti", kazao je Gates.

Ministar Gates nije izvijestio ko će naslijediti smijenjene dužnosnike Pentagona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: