Svijet
0

Smjena na vrhu američkih zračnih snaga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar za odbranu Robert Gates je izjavio da su civilni načelnik za zrakoplovstvo Michael Wayne i vojni načelnik general Michael Moseley dali ostavke nakon dva sramotna incidenta.

Zračne snage, umjesto baterija za helikoptere, u Tajvan su poslale četiri električna upaljača za aktiviranje nuklearnih bojevih glava u interkontinentalnim raketama. Ovaj incident dogodio se 2006., ali je otkriven ove godine.

U drugom incidentu, jedan bombarder B-52 greškom je bio naoružan sa šest nuklearnih raketa i tako je letio s jednog na drugi kraj Sjedinjenih Država.

Radilo se o toliko ozbiljnom incidentu da je predsjednik George W. Bush hitno obaviješten o tome. Ministar Gates dao je garancije da se sigurnosti nuklearnog oružja posvećuje najveća pozornost, prenijela je VoA u petak.

"Naša politika je jasna. Osigurat ćemo potpunu fizičku kontrolu nuklearnog oružja te ćemo se odgovarajuće odnositi prema svim komponentama tog oružja u svakom trenutku. Radi se o ogromnoj odgovornosti koju niko nikad ne smije zapostaviti", kazao je Gates.

Ministar Gates nije izvijestio ko će naslijediti smijenjene dužnosnike Pentagona.