Twitter obraćanje
8

Smijenjeni katalonski čelnik Puigdemont: Spreman sam sarađivati s belgijskim pravosuđem

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smijenjeni katalonski lider Carles Puigdemont objavio je u subotu na svom Twitteru da je spreman u potpunosti sarađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španija izdala evropski nalog za njegovo hapšenje.

Španija je izdala nalog za hapšenje Puigdemonta zajedno sa četiri bivša katalonska ministra, odnosno ministrice, koji se također trenutno nalaze u Belgiji.

"Spremni smo u potpunosti sarađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španija izdala evropski nalog za hapšenje", napisao je Puigdemont na svom Twitter nalogu.

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je saopćenjem potvrdio da je primio taj nalog koji je poslan u petak navečer. Ured nije otkrio kada će vlasti pritvoriti petero čelnika, istaknuvši pritom da će jednom kad to bude učinjeno istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljem postupku.

"Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za hapšenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima", stoji u saopćenju.

Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku. Na nju će se kasnije moći žaliti na dva viša suda.