ICTY
0

Smijenjena dva suca u procesu protiv Hartmannove

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva suca, koja su zasijedala na suđenju bivše glasnogovornice glavne tužiteljice Međunarodnoga krivičnoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann, kojoj se sudi za uvredu suda, smijenjena su, objavio je u ponedjeljak ICTY.
  • Smijenjeni suci su Carmel Agius i Alfons Orie iz specijalno imenovanog vijeća u aferi protiv Hartmann. To je prvi put, od osnivanja ICTY-a, da su suci smijenjeni, saopćila je Pres služba ICTY-a, javio je AFP.

Predsjednik ICTY-a objašnjava u odluci "da je uočena aktivna umiješanost sudaca u odvijanju istrage" protiv Florence Hartmann.

  • To je moglo navesti objektivnog posmatrača da zaključi da je Vijeće imalo poseban interes da se privedu kraju istraga i suđenje protiv Hartmanove, navodi se u saopćenju.

Suđenje, koje je trebalo početi 5. februara, odgođeno je zbog predstavke odbrane koja je tražila smjenu sudaca. Novo vijeće trebalo bi biti odmah formirano kako bi suđenje moglo početi, precizirala je Pres služba ICTY-a.

Florence Hartmann bila je glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte, između 2000. i 2006. Ona je optužena da je u svojoj knjizi, objavljenoj 2007., i u intrevjuima odavala povjerljive informacije o suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

Prema statutu ICTY-a, uvreda suda može biti sankcionirana maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora i globom od 100.000 eura.