Rusija
0

Smijenjen zapovjednik strateških nuklearnih snaga

FENA
Zapovjednik ruskih strateških nuklearnih snaga general Nikolaj Solovcov smijenjen je s dužnosti, saopćeno je u ponedjeljak iz Kremlja, a odluka dolazi nakon neuspješnog ispitivanja nove rakete koja je trebala biti ponos nuklearnog odvraćanja Rusije.

General Solovcov stupio je na tu dužnost 2001., a zamijenit će ga njegov prvi zamjenik i načelnik glavnog stožera, general Andrej Čvajčenko, piše u saopćenju ruskog predsjedništva u kojemu se ne navode razlozi takve odluke.

Sredinom jula ispitivanje strateške rakete Bulave završilo se novim neuspjehom, petim od deset pokušaja. Raketa dometa 8.000 kilometara može nositi šest do deset navođenih nuklearnih glava i njome bi se trebale opremati nuklearne podmornice 4. generacije.

Nekoliko dana nakon posljednjeg neuspješnog ispaljivanja rakete dao je ostavku stručni voditelj projekta Jurij Solomonov.

Kako je javila agencija Interfax pozivajući se na vojni izvor, general Solovcov je smijenjen jer je dostigao dobnu granicu od 60 godina. Ipak, u januaru 2009. je zadržan na dužnosti na godinu dana, iako je bio navršio 60 godina, prenosi u utorak Hina.