Svijet
0

Smijenjen šef policije Islamabada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanska vlada suspendirala je u ponedjeljak šefa policije Islamabada na zahtjev predsjednika Vrhovnog suda, nakon policijskog nasilja od subote nad advokatima koji su demonstrirali protiv kandidature šefa države Perveza Musharrafa na predsjedničkim izborima.

Nekoliko desetaka advokata i novinara koji su se nalazili među demonstrantima povrijeđeno je od jakih udaraca palicama a neki su povrijeđeni i teškim kamenicama koje su policajci bacali na demonstrante.

"Glavni inspektor policije Islamabada Marwat Ali Shah trebalo bi odmah da bude suspendiran i uhapšen jer je odgovoran za sve što se desilo u subotu", ocijenio je u jutarnjim satima predsjednik Vrhovnog suda Iftikhar Muhammad Chaudhry u obraćanju posvećenom nasilju od subote.

"Shah i još dvojica policijskih zvaničnika su suspendirani po naredbi Vrhovnog suda", objavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Advokati su u subotu pozvali na demonstracije protiv odluke Vrhovnog suda donesene u petak kojom se šefu države odobrava kandidatura na predsjedničkim izborima zakazanim za 6. oktobar.

Opozicija smatra kako ustav zahtijeva da se predsjednik prethodno odrekne funkcije zapovjednika oružanih snaga.

Međutim, Musharrafova vlast bi mogla biti dovedena u pitanje na parlamentarnim izborima početkom 2008. jer je njegova popularnost znatno opala.