Švercerski skandal
0

Smijenjen šef carine u Rumuniji zbog primanja mita

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Premijer Rumunije Emil Bok smjenio je šefa nacionalne carine poslije velikog skandala koji je otkriven sa švercom cigareta i masovnog privođenja i hapšenja carinika i policajaca koji su primali mito.
  • Direktor carine Radu Marginean smijenjen je u srijedu navečer poslije sjednice vlade, jer je osumnjičen da je primao mito, izjavio je portparol vlade Rumunije.

Predsjednik vlade Bok povukao je taj potez poslije konsultacija sa zvaničnicima u Agenciji za poresku administraciju, javila je novinska agencija Adjerpress.

Prema najnovijim izvještajima, poslije masovnih privođenja koja su počela juče, kada je saslušano više od 150 osoba, u pritvoru je zasad zadržano 86 policajaca i carinika, koji su osumnjičeni da su primali mito kako bi omogućili šverc cigareta.

Ova akcija je izvedena na graničnim prelazima prema Srbiji.

U akciji u srijedu na graničnim prelazima Naidas, Stamora Moravita i Deta Kručeni učestvovalo je više od 1.200 policajaca i pripadnika Direkcije za borbu protiv korupcije, koji su, pored toga, pretražili više desetina kuća zaposlenih na granici.

Istražitelji su, u okviru prikupljanja dokaza, instalirali računare s kamerama i mikrofonima, a carinici i policijaci sumnjiče se da su od švercera uzimali novac za krijumčarenje cigareta, pa je tako jedna smjena od dvanaest ljudi zarađivala i do 6.000 eura dnevno.

Ovoj akciji na zapadnim granicama Rumunije prethodila je slična operacija i prema Ukrajini u kojoj je privedeno više od 60 lica.

Prema podacima poreskih službi, Rumunija godišnje zbog krijumčarenja cigareta izgubi oko milijardu eura.

Rumunija je često na udaru kritika Evropske unije da još nije uspjela da stane na put korupciji i organizovanom kriminalu, iako je postala član EU 2007. godine.

Francuska i Njemačka su zbog toga predložile da se odgodi njen prijem u šengensku zonu, što se u Bukureštu inače očekivalo u martu ove godine.