SAD
0

Smanjuje se prednost Obame pred McCainom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedmicu dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u prednost demokrata Baracka Obame ispred republikanca Johna McCaina se smanjuje, pokazali su rezultati vodećih nacionalnih anketa objavljeni u utorak.

U ispitivanju instituta Rassmusen Obamina se prednost pred McCainom smanjila na pet postotaka - 51 prema 46 posto glasova, u anketi Reuters/C-SPAN/Zogby na četiri postotka - 49 prema 45 posto glasova, a u jednom od Gallupovih ispitivanja na samo dva postotka.

U Gallupovom dnevnom ispitivanju birača, provedenom od subote do ponedjeljka, Obama ima 49 posto, a McCain 47 posto podrške kod vjerojatnih birača (Gallupova tradicionalna metoda), te 51 posto prema 44 posto glasova kod proširenih vjerojatnih birača (Gallupova proširena metoda).

Nije prvi put da je utrka tako neizvjesna u Gallupovu ispitivanju. Taj se odnos podudara s rezultatima od 13. do 17. oktobra, prije sedmicu i po. Tradicionalnom metodom nastoji se predvidjeti raspoloženje birača koji će izaći na izbore, na temelju ponašanja na prošlim izborima, sadašnjem interesu za izbore i kandidate, saznanju o biralištu kojem pripadaju i slično.

Obamino vodstvo od sedam posto među proširenim vjerojatnim biračima temelji se na modelu koji ne procjenjuje odziv na temelju ranijih navika birača i tipično je za rezulatate u posljednje dvije sedmice, iako se i ono nešto smanjilo, ističe Gallup.

Obama ima sedam posto prednosti i među registriranim biračima, gdje je odnos 50 prema 43 posto glasova.

Ispitivanje je provedeno od 25. do 27. oktobra na uzorku od 2.781 registriranog birača, a ima marginu greške od plus-minus 2 posto.

McCain i Obama u utorak su nastavili s energičnom kampanjom u jednoj od ključnih saveznih država za pobjedu - Pensilvaniji, gdje se Obamina prednost također smanjuje, ali je još uvijek uvjerljivih 9,8 posto glasova, prema prosjeku pet vodećih anketa.

Jedan od događaja koji može utjecati na birače je 30-minutni oglas u kojem se Obama obraća građanima, a koji će biti emitiran u srijedu navečer na vodećim nacionalim TV mrežama i kablovskim televizijama.

Prema najavi glasnogovornika njegove kampanje, Obama će se u poruci usredotočiti na gospodarstvo i objasniti kako će njegovi porezni planovi pomoći srednjoj klasi u sadašnjoj finansijskoj i gospodarskoj krizi.

U TV programu će Obama iznijeti "konkretne podatke u tome kako planira izvesti zaokret u gospodarstvu i vratiti zemlju na pravi kolosijek", kazao je glasnogovornik kampanje Bill Burton, prenosi Hina.