{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina

S
11.12.2009. u 10:11
0
0
Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina
0
Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina
Foto: AFP/File
Vlada u Irskoj je 9. decembra objavila mjere kojim nastoji da smanji "rupu" u državnom budžetu, koje je britanski dnevnik "Financial Times" ocijenio kao "brutalne" i čak "mazohističke".
List ističe da je, na žalost, takav budžet neophodan i nije bolan koliko bi trebalo da bude s obzirom na to koliko je teška ekonomska situacija u Irskoj.

Bruto društveni proizvod je za više od sedam odsto manji nego prije godinu dana. Manjak u budžetu iznosi čak 12 odsto bruto društvenog prihoda (BDP).

"Financial Times" smatra da je najveći problem upravo veliki dug države, zbog čega je vlada i pripremila surovi budžet za narednu godinu koji predviđa smanjenje plata u javnom sektoru i "kresanje" socijalnih davanja poput pomoći za nezaposlene.

List ističe da se vlada u Dablinu opredijelila za ispravnu strategiju smanjenja državnog duga kroz smanjenje troškova a ne kroz povećanje poreza.

"Drastični rezovi biće bolni, ali su nezaobilazni na putu oporavka, jer će Irskoj omogućiti da se vrati svom starom modelu ekonomskog razvoja - privlačenju stranih investitora koji upošljavaju njenu dobro školovanu radnu snagu," zaključuje "Financial Times."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: