|

Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina

Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina
0
S
SRNA
11.12.2009. u 10:11
0
komentara
0

dijeljenja
Smanjiti "mazohistički" budžet Dablina Foto: AFP/File
Vlada u Irskoj je 9. decembra objavila mjere kojim nastoji da smanji "rupu" u državnom budžetu, koje je britanski dnevnik "Financial Times" ocijenio kao "brutalne" i čak "mazohističke".
List ističe da je, na žalost, takav budžet neophodan i nije bolan koliko bi trebalo da bude s obzirom na to koliko je teška ekonomska situacija u Irskoj.

Bruto društveni proizvod je za više od sedam odsto manji nego prije godinu dana. Manjak u budžetu iznosi čak 12 odsto bruto društvenog prihoda (BDP).

"Financial Times" smatra da je najveći problem upravo veliki dug države, zbog čega je vlada i pripremila surovi budžet za narednu godinu koji predviđa smanjenje plata u javnom sektoru i "kresanje" socijalnih davanja poput pomoći za nezaposlene.

List ističe da se vlada u Dablinu opredijelila za ispravnu strategiju smanjenja državnog duga kroz smanjenje troškova a ne kroz povećanje poreza.

"Drastični rezovi biće bolni, ali su nezaobilazni na putu oporavka, jer će Irskoj omogućiti da se vrati svom starom modelu ekonomskog razvoja - privlačenju stranih investitora koji upošljavaju njenu dobro školovanu radnu snagu," zaključuje "Financial Times."
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.