Svijet
0

Smanjenje emisije gasova teže za Amerikance nego za Ruse

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjenim Američkim Državama će, zbog rastućeg broja stanovnika, biti teže da do 2050. ostvare planirano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte nego Rusiji i nekim drugim bogatim zemljama sa opadajućom populacijom, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Lideri Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G8) su u julu postigli sporazum o smanjenju emisije u razvijenim zemljama za prosječno 80 posto do 2050. u odnosu na nivo u 1990, uz pomoć skupe preorijentacije na obnovljive izvore energije, što bi moglo doprinijeti postizanju sporazuma Ujedinjenih nacija o klimi u decembru.

Taj cilj, ukoliko ga prihvate sve zemlje, omogućit će žiteljima Rusije da u 2050. emituju gotovo dva puta više štetnih gasova nego Amerikancima, pokazali su rezultati Reutersovog poređenja emisija i prognoze UN o svjetskoj populaciji.

"Najveći kontrast je između SAD-a i drugih industrijaliziranih zemalja. Demografske razlike sa Rusijom su izrazite", ukazao je naučnik američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja Brian O'Neal.

Amerikanci, kojih će 2050, prema projekciji, biti blizu 60 posto više nego 1990, morat će da do tada u znatno većoj mjeri smanje emisije nego stanovnici Rusije, čiji će broj do 2050. opasti za prognoziranih 20 posto.

Svaki Amerikanac će tada morati da emitira tri tone gasova s efektom staklene bašte, u poređenju sa 24 tone u 1990, ukoliko predsjednik Barack Obama ostvari svoj cilj smanjenja emisija za 80 posto do 2050. u poređenju sa 1990, a populacija SAD istovremeno naraste na 400 miliona.

Projektirani broj od 116 miliona Rusa će, međutim, moći da emitira 5,7 tona štetnih gasova u 2050. Očekuje se također da se u tom periodu smanji i populacija u Japanu i Njemačkoj.

Stanovnici Francuske će u 2050. imati najmanje emisije gasova s efektom staklene bašte - od 1,7 tona, s obzirom na to da su njihove emisije 1990. iznosile manje od polovine nivoa u SAD ili Rusiji.

Italijani će morati da emitiraju po 1,8 tona, Britanci po 2,1 tonu, Japanci po 2,5 tona, Kanađani po 2,7 tona i Nijemci po 3,4 tone tih gasova.