Gađao cipelom Busha
0

Smanjena kazna zatvora Mountazeru al-Zaidiju

FENA
Zatvorska kazna Mountazeru al-Zaidiju, iračkome novinaru koji je postao slavan jer je bacio svoje cipele u glavu predsjednika SAD-a Georga Busha, smanjenja je u žalbenom postupku s tri na jednu godinu, objavio je u utorak njegov advokat.
  • Žalbeno vijeće odlučilo je da Zaidiju smanji kaznu s tri godine na jednu godinu zatvora, kazao je njegov glavni advokat Dhiya al-Saadi, javio je AFP.

  • To je uslijedilo iz više razloga, njegove pobude, godine i činjenica da ranije nije počinio nikakav zločin. On se u zatvoru dobro ponašao i zato mu je sud smanjio kaznu, dodao je Saadi.

Prema iračkom zakonu o provedbi kazni, precizirao je advokat, kazna od godinu dana odgovara ustvari kazni od devet mjeseci zatvora.

Mountazer al-Zaidi počinio je ovaj gest i uhapšen je 14. decembra. On bi, dakle, trebao biti oslobođen polovinom septembra.

Centralni krivični sud Iraka osudio ga je 12. marta na tri godine zatvora

  • Ova presuda ima ciničan karakter u zemlji gdje tolike ubice novinara nisu privedene pred lice pravde.Tražimo njegovo oslobađanje, reagovala je organizacija Reporteri bez granica (RSF).