Sjeverna Koreja
0

Službena potvrda lansiranja Taepodonga-2

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zvaničnici Sjeverne Koreje u četvrtak su i službeno obavijestili međunarodne organizacije o lansiranju kontroverznog satelita Taepodong-2 čemu se SAD i Južna Koreja žestoko protive, piše Reuters.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton u srijedu je izjavila da će SAD i UN poduzeti 'čitav niz akcija' ukoliko se dokaže da je satelit ustvari test za lansiranje dalekometnog projektila, kako tvrde SAD i Južna Koreja.

Zvaničnik u južnokorejskom ministarstvu za pitanja kopna, mora i saobraćaja izjavio je u četvrtak da su zvaničnici potvrdili Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) da je Sjever obavijestio tu organizaciju o datumu lansiranja, javio je AP.

Zvaničnik Do Myung-hwan izjavio je da je Sjeverna Koreja također obavijestila IMO da će lansiranje biti obavljeno u pravcu istoka u vremenu između 4. i 8. aprila.

Analitičari tvrde da između lansiranja satelita i projektila postoji nekoliko tehničkih različitosti ali da se za oboje koriste isti raketni pogoni.

Taepodong-2 mogao bi šokirati svijet, kao i prethodnik Taepodong-1 kojeg je sjevernokorejska vojska bez upozorenja ispalila iznad Japana 1998. godine, dodaje Reuters.

Američka vlada najviše je zabrinuta što bi takav projektil maogao pogoditi baze na Aljasci i Havajima, do u isto vrijeme južnokrejski mediji pišu da će Taepodong-2 biti lansiran 15. aprila, upravo na rođendan prvog predsjednika Sje.Koreje, Kim Jong Il-sunga, bez obzira što taj potez krši rezolucije Ujedinjenih nacija.