Strah tokom praznika
0

Slučajevi upale pluća izazvani nepoznatim virusom sve učestaliji u Kini i Tajlandu

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je u nedjelju izvijestila o još 17 slučajeva upale pluća uzrokovane novim sojem koronavirusa, izazivajući zabrinutost dok se zemlja priprema za proslavu kineske lunarne nove godine kada većina stanovništva putuje.

Novi virus je otkriven u gradu Wuhan i pripada istoj velikoj obitelji koronavirusa kao i teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji je ubio gotovo 800 ljudi širom svijeta tokom epidemije 2002 i 2003. godine što je također započelo u Kini.

Iako stručnjaci kažu da novi virus nije tako smrtonosan kao SARS, malo se zna o njegovom porijeklu i kako se lako može širiti. Tajland i Japan potvrdili su nove slučajeve virusa ranije.

Vlasti širom svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Tajland i Južnu Koreju, pojačale su nadzor nad putnicima iz Wuhana, kao dio svojih napora da se spriječi širenje bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je upozorila da je moguća šira epidemija, premda je ona savjetovala protiv bilo kakvih ograničenja putovanja u Kinu.

Uobičajeni znakovi infekcije koronavirusima uključuju respiratorne simptome, groznicu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može uzrokovati upalu pluća, jak akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega pa čak i smrt.