Svijet
0

Slučaj Zagorec: Njemački trgovac oružjem pojavio se na sudu

FENA
Njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner došao je danas na zagrebački Županijski sud kako bi kao jedan od ključnih svjedoka dao iskaz u istrazi protiv hrvatskog generala Vladimira Zagorca u slučaju "nestanka" dragulja iz MORH-a.

Rothaichner se na sudu na Zrinjevcu pojavio tačno u podne u društvu Zagorčeva odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Ni jedan nije htio davati nikakve izjave brojnim novinarima i fotoreporterima okupljenima oko zgrade suda gdje bi njemačkog trgovca oružjem trebala ispitati istražna sutkinja Erna Dražančić.

Rothaichner je trebao svjedočiti već krajem juna, no tada se nije pojavio obavijestivši sud da ne želi doći u Hrvatsku jer se boji za život, no da je spreman svjedočiti izvan Hrvatske.

Tužiteljstvo tvrdi da je Rothaichner Zagorcu predao dvije torbe s draguljima kao jamstvo za pet milona američkih dolara koje je dobio od MORH-a za kupnju raketnog sustava S-300, a Zagorec je dragulje 2000. odnio odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane.

Ime njemačkog trgovca oružjem javnosti je postalo poznato u oktobru prošle godine na suđenju otmičarima Zagorčeva sina. Tada je Zagorčeva bivša sekretarica Snježana Šiprak izjavila da mu je Rothaichner ostavio dvije pilotske torbe s draguljima koje je Zagorec spremio u sef u svom uredu i odnio po odlasku s dužnosti.