{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slučaj Zagorec: Njemački trgovac oružjem ne želi svjedočiti u Hrvatskoj

F
10.7.2007. u 15:35
0
0
Slučaj Zagorec: Njemački trgovac oružjem ne želi svjedočiti u Hrvatskoj
0
Slučaj Zagorec: Njemački trgovac oružjem ne želi svjedočiti u Hrvatskoj
Vladimir Zagorec
Njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner, jedan od ključnih svjedoka u istrazi protiv hrvatskog generala Vladimira Zagorca u slučaju "nestanka" dragulja iz MORH-a, obavijestio je zagrebački Županijski sud da neće doći na saslušanje u Hrvatsku jer se boji za svoj život, potvrđeno je danas na tom sudu.
Rothaichner je u dopisu naveo da neće doći u Hrvatskoj jer se tu ne osjeća sigurnim ali da je sprema svjedočiti u istrazi protiv Zagorca izvan Hrvatske.

Prema tvrdnjama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, njemački trgovac oružjem je Zagorcu predao dvije torbe s draguljima kao jamstvo za pet miliona američkih dolara koje je dobio od MORH-a za kupovinu raketnog sistema S-300, a Zagorec je dragulje 2000. godine odnio odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane.

Rothaichner je na zagrebačkom sudu trebao svjedočiti na ročištu 29. juna no nije se pojavio.

Dva dana ranije u Beču je iza zatvorenih vrata svjedočio u postupku u kojemu se odlučuje o zahtjevu Hrvatske za Zagorčevim izručenjem. Tamo je navodno izjavio da Zagorcu nikada nije predao dragulje. Iduće ročište u tom postupku zakazano je za 25. juli.

U istrazi protiv Zagorca već do sredine aprila saslušani su svi hrvatski svjedoci, a istražna sutkinja Erna Dražančić još uvijek nije odlučila hoće li pokušati Rothaichner saslušati video vezom ili će završiti istragu i bez njegova svjedočenja, kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Ime njemačkog trgovca oružjem javnosti je postalo poznato u oktobru prošle godine na suđenju otmičarima Zagorčeva sina. Tada je njegova bivša tajnica Snježana Šiprak izjavila da mu je Rothaichner ostavio dvije pilotske torbe s draguljima koje je Zagorec spremio u sef u svom uredu i odnio po odlasku s dužnosti.

Bivši Zagorčev prijatelj Hrvoje Petrač na tom je suđenju izjavio da je Zagorec tražio da mu pomogne prodati drago kamenje vrijedno 17 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: