Pitanje odgovornosti
8

Slučaj zagađene flaširane vode u SAD-u pokazuje brigu o ispravnosti onoga što se pije

B. R.
Tekst New Yorka Timesa iz 1990. o zagađenoj vodi
Tekst New Yorka Timesa iz 1990. o zagađenoj vodi
Iz izvještavanja utjecajnog američkog lista New York Times 1990. godine je moguće uporediti kako sistem funkcioniše u uređenoj državi, a kako u neuređenoj državi, poput Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju ispravnost onoga što se jede i pije.
Ovaj list je prije 30 godina objavio da je proizvođač mineralne vode Perrier samoinicijativno iz prodaje povukao sve svoje proizvode u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je ispitivanjima potvrđeno prisustvo benzena u malom uzorku flaša.

S druge strane, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je kao državna institucija, zakonski obavezana da čuva zdravlje građana, odbijao kazati u kojim flaširanim vodama su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti. Sada nadležni tvrde da bakterija uopće nema, ali mnogi sumnjaju da je to tako.

SAD

Vratimo se slučaju iz SAD-a. Onečišćenja u vodi Perrier su pronašli nadležni u Sjevernoj Karolini prilikom ispitivanja vode. Ronald V. Davis, predsjednik grupacije Perrier, u pisanom saopćenju je naveo da nema značajnog rizika po zdravlje građana, ali nije ulazio u detalje o povlačenju proizvoda i kako će ta odluka utjecati na dobar imidž kompanije.

FBiH

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo FBiH je tek nakon trosedmičnog pritiska javnosti kazao da u navodno malim količinama pronađeni ešerihija koli, pseudomonas i streptokok nisu opasni po zdravlje. Međutim, Pravilnikom o prirodnim mineralnim i izvorskim vodama se obavezuje da ovih bakterija ne smije biti nikako.

SAD

Glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane i lijekove SAD-a (FDA) William M. Grigg je prvobitno istakao da je utvrđeno da ne postoji neposredan rizik od benzena u Perrierovoj vodi.

"U ovim količinama ne postoji neposredna opasnost. Opasnost bi mogla postojati ako ste više godina dnevno pili oko pola litra vode. Tada bi postojao rizik od raka u odnosu 1:1.000.000, što smatramo zanemarljivim. Ne morate biti zabrinuti ako ste upravo sada popili flašu Perriera", izjavio je Grigg.

FBiH

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo FBiH nikada nije rekao koliko je to "mala" količina bakterija pronađena i koliko ta "mala" količina može biti opasna po zdravlje.

SAD

Glasnogovornik FDA je naglasio da nije utvrđen izvor onečišćenja benzenom, a u Sjevernoj Karolini su smatrali da se suočavaju s novim problemom. FDA-ovim ispitivanjem su potvrđeni nalazi ispitivanja savezne države Sjeverna Karolina.

Prema Griggovim riječima, u uzorcima mineralne vode Perrier, koji su uzeti u Sjevernoj Karolini i saveznoj državi Georgia, potvrđeno je da nivo onečišćenja benzenom iznosi između 12,3 i 19,9 na milijardu. Prema tadašnjim propisima američke Agencije za zaštitu životne sredine, maksimalna razina onečišćenja vode benzenom iznosila je pet na milijardu.

Zdravstveni zvaničnik Sjeverne Karoline dr. Ronald H. Levine naveo je da su prisustvo benzena prvi put otkrili nadležni u gradu Charlotte. Prema njegovim riječima, u Charlotteu su Perrierove standarde koristili kao svoj standard za ispitivanje drugih voda. Ukazao je da su u ovom gradu shvatili da imaju problem onda kada su shvatili da je problem u standardu ispitivanja vode.

FBiH

Podsjećamo, nadležni u FBiH nisu obrazložili kako je super analizom utvrđeno da sedam uzoraka flaširane vode ipak nije sadržavalo bakterije kojih ne smije biti. Zapravo, nisu obrazložili koja je razlika između analize koju rade proizvođači, analize i super analize i koja je od ovih analiza ključna.

SAD

Levine je govoreći u Perrierovoj vodi istakao da je bilo više serija Perrierove vode koja je punjena 1989. Nakon što je potvrđeno prisustvo benzena u spomenutoj količini, javnost je ipak pozvana da ne konzumira ovu vodu.

Kako je 1990. pisao New York Times, ova mineralna voda se crpi iz prirodnog podzemnog izvora u francuskom Vergezeu. Kompanija je saopćila da Ministarstvo zdravstva Francuske na izvoru nije pronašlo onečišćenje.

Proizvođač se u potrazi za onečišćenjem fokusirao na proces pakovanja i distribucije. Tada je uvjeravao da provodi opsežnu istragu te da sarađuje s državnim institucijama.

Pojedini su Perrierovu odluku da povuče proizvode sa tržišta shvatili kao da time želi održati reputaciju nekoga ko je odgovoran prema javnosti i nekoga ko želi nastaviti normalno poslovati nakon što se slučaj onečišćenja riješi.