Svijet
10

Slučaj upućen na Vrhovni sud: Tračak nade za saudijskog blogera

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Slučaj saudijskog blogera Raifa Badawija upućen je na Vrhovni sud što mu daje tračak nade jer sada postoji mogućnost da se žali na presudu kojom je kažnjen na deset godina zatvora i hiljadu udaraca bičem.

Badawi je prošlog petka primio 50 udaraca bičem u javnosti, a ostalo je da u narednih 19 sedmica bude kažnjavan na taj način. No, sada postoji mogućnost da sud razmotri presudu i eventualno je ukine te zakaže novo suđenje.

Badawi je kažnjen jer je pokrenuo internet stranicu "Liberali Saudijske Arabije" kako bi se raspravljalo o vjerskim i političkim pitanjima u Saudijskoj Arabiji. Uhapšen je 2012. godine i optužen za vrijeđanje islama, a kasnije i osuđen, te je u zatvoru već više od dvije godine.

Nakon što je bičevan prošlog petka, za jučer zakazano bičevanje je odgođeno, jer Badawiju još nisu zarasle rane od prethodne sedmice, prenosi BBC. Ovo bičevanje kao uostalom i kažnjavanje Badawija naišlo je na međunarodnu osudu.

Badawijeva supruga preselila je u Kanadu sa troje djece i ona se nada ukidanju presude za svoga supruga. Ta nada je sada puno realnija.