"Bosanski Guantamo"
59

Slučaj pritvora u kampu "Lipa" zatresao vladajuću koaliciju u Austriji, iz ICMPD priznali da su lagali

B. H.
Foto: SOS Balkanroute
Foto: SOS Balkanroute
Bivši austrijski vicekancelar Michael Spindelegger, politički otac Sebastiana Kurza i predsjednik organizacije ICMPD, tvrde da imaju građevinsku dozvolu za izgradnju nehumanog pritvora u sklopu kampa "Lipa". Ovaj slučaj je izazvao veliku buru i podjele među vladajućom koalicijom u Austriji.
Nakon što su demantovali da su oni finansirali izgradnu pritvorske jedinice u kampu "Lipa", sada, prebacivši svu odgovornost na Ministarstvo sigurnosti BiH ipak priznaju da stoje iza svega.

U dnevniku austrijske televizije u 13 sati su priznali da stoje iza objekta za koji je ministar ljudskih prava Sevlid Hurtić nazvao "degutantnim", a mnoge nevladine organizacije govore o skandalu sa gledišta ljudskih prava.

"Detencijski centar je napravljen za 12 osoba i odgovara svim standardima koje zahtijeva takva jedna ustanova u Europi. Imamo sve građevinske dozvole, svih smo se propisa držali. Tvrdnja da je riječ o Guantamu na Balkanu je apsurdna", Spindelegger. Izjavu je objavio dnevnik državne televizije ORF.

Cijeli "slučaj zatvora na Lipi", kako pišu austrijski mediji, postao je predmet rasprava u austrijskoj politici, a lagano je zatresao i vladajuću koaliciju između konzervativne Pučke stranke, koja ICMPD subvencionira sa 3 miliona eura, i Zelene stranke, koja ima drugačije poglede u politici azila.

"Treba razjasniti ulogu ICMPD-a, kao i o čemu je ustvari riječ. Austrija, ako negdje ulaže, treba osigurati da su sva ljudska prava osigurana. Nekoga zatvoriti bez procedure o azilu je neprihvatljivo i zato tražimo istragu", rekla je zastupnica Zelene stranke Ewa Ernst-Dziedzic, koja ujedno za srijedu najavljuje svoj dolazak u Bihać.

Pritom želi sama na licu mjesta pogledati pritvorsku jedinicu i razgovarati s gradonačelnikom Bihaća i premijerom USK. Socijaldemokrati traže parlamentarnu istragu.

Na silne natpise o Lipi u austrijskim medijima reagirala je i najveća opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije.

"Nevladina organizacija SOS Balkanroute govori o tome da na Lipi učestvuje i ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i savezna zemlja Gornja Austrija. S parlamentarnim unitom će provjeriti o čemu je slučaj i tražiti odgovore nadležnih", najavio je Reinhold Einwallner, glasnogovornik stranke SPÖ.