Svijet
0

Slučaj paraliziranog Talijana izazvao raspravu o eutanaziji

FENA
Talijanski sud se sastao kako bi odlučio da li dopustiti nasmrt bolesnom čovjeku da umre, što je historijski slučaj za ovu zemlju.

Piergiorgio Welby pati od mišićne distrofije i paraliziran je. On želi da liječnici uklone respirator koju mu omogućava disanje, javio je BBC.

Taj je slučaj izazvao žestoku raspravu u većinski katoličkoj Italiji, gdje je eutanazija protuzakonita i Crkva je zabranjuje.

Očekuje se da sud donese odluku u roku od sedmice dana.

Welbi je vezan za krevet, hrani se putem infuzije i govori putem kompjutera koji učitava njegove pokrete očima.

On je u oktobru apelirao na predsjednika Giorgia Napolitana da legalizuje eutanaziju kako bi ju je mogao zatražiti. Želi da mu se respirator isključi i daju sedativi kako bi mu se olakšao bol dok umire.

Čitav slučaj zavisi od toga da li je Welby protiv svoje volje na medicinskom tretmanu koji mu omogućava produžetak života, što je protivno talijanskom ustavu.

Tužioci su izjavili sudu kako Welby ima pravo da mu se respirator isključi, ali da ljekari također imaju pravo ponovo uključiti uređaj ukoliko on bude patio.

"Problem u ovom slučaju je u tome jesmo li zaista suočeni sa slučajem produženja života vještačkim sredstvima", izjavio je Javier Lozano Bargan, predsjednik vatikanskoga Papinskog vijeća za zdravstvena pitanja, za novine La Repubblica.

Vlada lijevog centra premijera Romana Prodija podijeljena je u vezi s tim pitanjem. U njegovoj koaliciji su i katolici i socijalisti koji su se žestoko založili za Welbyjevo pravo da mu se uskrati liječenje.

Opozicija desnog centra protivi se isključivanju Welbyjevog respiratora.

Eutanazija i samoubistvo uz pomoć ljekara legalizirano je u Holandiji, Belgiji i Švicarskoj, ali i dalje je nelegalno u većini zemalja u svijetu.