The Independent
0

Slučaj Alžiraca s prebivalištem u BiH

FENA
Bijela kuća bi se na kraju vladavine administracije Georgea W. Busha mogla sačuvati od daljnje sramote oslobađajući iz svoje baze Guantanamo šest zatočenih Alžiraca koji imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine ili imaju prebivalište u toj balkanskoj zemlji, piše u petak The Independent.

Ti su ljudi u pritvoru skoro sedam godina bez suđenja, a sada su odbačene i glavne tačke optužnice koja ih je teretila za pokušaj dizanja u zrak američke ambasade u Sarajevu, piše ovaj list.

Ne samo da su protiv šest Alžiraca odbačene glavne tačke optužnice na osnovu koje su godine proveli u Guantanamu nego su njihovi advokati, prenosi Independent, otkrili da je američka vlada svojevremeno zbog njih prijetila da će povući svoje snage iz sastava NATO-a u BiH.

List piše da je sud u Sarajevu donio oslobađajući presudu u slučaju spomenutih Arapa, ali kada je planirao da ih i pusti na slobodu, iz Washingtona je stiglo upozorenje da će, ako se to desi, BiH, kako je 2001. godine bh. premijeru prenio zamjenik američkog ambasadora, biti u Božijim rukama.

Američki vojnici su se dokopali Alžiraca i na silu i s povezima na očima strpali ih u avion za Guantanamo.

Independent dovodi u vezu ovosedmičnu posjetu američkog ambasadora za ratne zločine Sarajevu s mogućim oslobađanjem Alžiraca iz Guantanama, uz ocjenu da bi se Bijela kuća na kraju vladavine administracije Georgea W. Busha mogla sačuvati od daljnje sramote i "prekinuti mučenje više nego očigledno nevinih mladića".