Svijet
0

Slučaj 13-godišnje "Lolite" zapanjio Italiju

Sarajevo-x.com
Presuda talijanskog suda da se u slučaju veze između 13-godišnje djevojčice i 34-godišnjeg mesara iz Vicenze radi o “pravoj ljubavi” te davanje minimalne zatvorske kazne nesavjesnom muškarcu zapanjila je talijansku javnost.

Antonio de Pascale, po zanimanju mesar iz Vicenze, priznao je da je održavao 4-mjesečnu vezu sa 13-godišnjom djevojčicom, koja mu je neprestano slala tekstualne poruke na mobitel. Tokom suđenja njegov advokat je tvrdio kako je između para postojala duboka nježnost te da se 34-godišnjak iskreno zaljubio u djevojčicu nakon prvog seksualnog odnosa u njegovom automobilu.

Sud u Vicenzi prihvatio je advokatovo objašnjenje i osudio Pascalea na jednu godinu i četiri mjeseca zatvorske kazne, od maksimalnih 12 godina. Najvjerovatnije je da Pascale neće odslužiti ni dana u zatvoru zbog generalne amnestije za sve koji dobiju zatvorsku kaznu kraću od tri godine.

Talijanska javnost zgrozila se ovom sudskom odlukom, a Antonio Marziale, predsjednik Udruženja za zaštitu prava maloljetnika, izjavio je kako sud nema prava da odluči da li je 13-godišnjakinja pristala na seksualni odnos, već da zakon treba da štiti mlade djevojke, koje su još uvijek nezrele da prave takve odluke, od odraslih koji nemaju nikakvih skrupula.