Svijet
0

Slovenskom predsjedniku zabranjen pristup Brdu hrama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski predsjednik Danilo Turk, koji se nalazi u Jerusalemu povodom konferencije predsjednika "Suočavanje s budućnosti", u srijedu ujutro je posjetio Zapadni zid u starom, povijesnom dijelu grada ali je njegova molba da posjeti i Brdo hrama odbijena, nakon čega je zajedno sa svojim izaslanstvom smjesta napustio mjesto događaja, izvijestili su izraelski elektronski mediji.

Turk je u Izrael stigao kao počasni gost, a kako njegova zemlja trenutno predsjeda i Evropskom unijom, smatra se uvaženim evropskim dužnosnikom.

Turka je kod Zapadnog zida dočekao rabin Shmuel Rabinovitch, a tokom njihova razgovora prišao im je pripadnik osiguranja i objasnio da gostu nije dozvoljen pristup Brdu hrama jer je njegova molba stigla prekasno, pa se nije stiglo dogovoriti primjereno policijsko osiguranje.

Svjedoci događaja tvrde da je Turk bio bijesan. "Pokušao je sakriti svoje emocije, ali moglo se vidjeti kako kipti", kazao je očevidac.

Turk je svome domaćinu kazao da je dovoljno vidio i krenuo prema limuzini koja ga je čekala. "Vidio sam Zapadni zid izdaleka i to mi je dovoljno", kazao je Turk rabinu.

Razmirice između ortodoksnih židova o posjetama Brdu hrama ne jenjavaju a ugledni cionistički rabin Avraham Shapira oštro osuđuje posjete tom svetom mjestu. Prema njegovim riječima, ostali rabini koji posjećuju to mjesto svojim štovanjem "cionističkog teleta" oskvrnjuju Brdo hrama.