{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenskom političaru kojeg su novine nazvale nacistom odšteta od 2.000 eura

F
21.1.2008. u 17:16
0
0
Slovenskom političaru kojeg su novine nazvale nacistom odšteta od 2.000 eura
0
Slovenskom političaru kojeg su novine nazvale nacistom odšteta od 2.000 eura
Okružni sud u Ljubljani u ponedjeljak je nakon 11-ogodišnjeg procesa odredio odštetu od 2.000 eura koju bi sedmičnjak "Mladina" trebao isplatiti jednom političaru, jer ga je u vrijeme kad se kandidirao za predsjednika države nazvao nacistom.
"Odšteta je preniska u odnosu na počinjenu štetu i zato ćemo uložiti žalbu", najavio je nakon objave presude Jože Hribernik u ime svojeg klijenta.

Njegov klijent Jožef Bernik (84) kandidirao se za predsjednika Slovenije na izborima 1997. godine na listi tadašnje Kršćansko-demokratske stranke (danas Nova Slovenija), čiji je parlamentarni zastupnik bio sve do zadnjih parlamentarnih izbora, a ljubljanski tjednik objavio je u to vrijeme podatak da je Bernik za vrijeme II. svjetskog rata djelovao kao slovenski domobran i predavač u tadašnjem centru Gestapoa za Sloveniju, koji je njemačka tajna policija bila uspostavila u ranijoj rezidenciji Karađorđevića na Brdu kod Kranja.

Bernik ne spori da je u spomenuto vrijeme bio regrutiran u postrojbe koje su se borile protiv partizana i da je sudjelovao na tečaju za domobrane koji je organizirao Gestapo, ali tvrdi da su ga već nakon mjesec dana uhitili i optužili da je anglofil, te da nikad nije držao pušku u rukama.

Iako na predsjedničkim izborima 1997. kao ni drugih sedam kandidata nije imao nikakvih izgleda protiv Milana Kučana, koji je izabran već u prvom krugu velikom većinom, lijevi je blok tada protiv Bernika, koji uz slovensko ima i američko državljanstvo, poveo kampanju u kojoj ga se vezivalo za "suradnike okupatora", što je u Sloveniji - uz odnose s Hrvatskom - uvijek zanimljiva tema za birače, pa je njegova kandidatura neslavno propala.

U međuvremenu je u zastaru ušao Bernikov proces protiv ultranacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča koji je također u vrijeme predsjedničke kampanje bio protiv Bernika. Jelinčič je tada za "Bernikove domobrane" rekao da su "gamad" i da su ih partizani "premalo pobili", što su neki pravnici kvalificirali kao poticanje na genocid.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: