Svijet
0

Slovensko predsjedanje EU-om obilježit će događaji vezani uz Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Događaji vezani za Kosovo obilježit će slovensku ulogu šestomjesečnog predsjedavanja europskom integracijom više nego ostali prioriteti s njene europske agende poput ratifikacije europskog ugovora ili energetsko-klimatskog kompleksa, a o tome svjedoče izjave vodećih slovenskih političara svjetskim medijima.

"I Slovenija je došla iz istog sustava, pa im možemo pokazati kako se iz starog sustava prelazi u novi", izjavio je za CNN Dimitrij Rupel, govoreći o strategiji koju će Ljubljana kao predsjedavajuća integraciji pokazivati prema Beogradu i Prištini, kako bi se na miran način riješilo pitanje statusa Kosova za koji se očekuje rješenje u prvoj polovici 2008. godine.

Rupel se zalaže za jasniju europsku viziju Srbije i Kosova, pri čemu posebno naglašava napredak Slovenije otkako se počela približavati integraciji jer je njen nacionalni dohodak sada jednak nacionalnom dohotku Srbije koja ima četiri puta više stanovnika.

Rupel ističe i potrebu "mreže" sporazuma Europske unije sa svim državama u regiji, te poticanja "proeuropskih" snaga u Srbiji kojima ne treba nametati prestroge kriterije u situaciji kad se raspliće kosovsko pitanje, uz slovensku ulogu "poštenog posrednika" i "regionalnog specijalista" koji stanje poznaje bolje od ostalih, pa i mnogo većih država u Europi i svijetu.

Slovenski premijer Janez Janša ovih je dana u razgovoru za britanski "Daily Telegraph" izjavio da se protivi scenariju prema kojemu bi nezavisnost Kosova najprije unilateralno priznale Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija.

"Ne mislim da bi to bilo dobro jer bi to značilo da EU nije akcijski jedinstvena. EU mora prva donijeti jedinstvenu odluku, te je koordinirati s ostalim međunarodnim akterima", rekao je Janša koji uz umjereni optimizam ne očekuje da će Srbija vojno reagirati u vezi s mogućim proglašenjem nezavisnog Kosova.

Koparski list "Primorske novice" za koji se drži da je u svojim komentarima blizak Janšinoj vladi izašao je međutim u ponedjeljak s analizom po kojoj bi se reakcija Srbije u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova mogla odvijati po scenariju iz ranih devedesetih godina u Hrvatskoj i BiH, a ne samo prekidom diplomatskih odnosa s državama koje priznaju Kosovo ako proglasi nezavisnost.

"Iako je Beograd obećao da neće vojno intervenirati, ipak je moguće ponavljanje jugoslavenskog scenarija iz Hrvatske i BiH, kad je službeni Beograd tvrdio da se radi o građanskom ratu lokalnog stanovništva, a onda Srbima slao moralnu i vojnu potporu pod izgovorom stvaranja tampon-zona", navodi se u komentaru lista "Primorske novice".

"Ta iskustva nam govore da bi se moglo dogoditi da se Srbi koji su na sjeveru većina oružjem suprotstave nezavisnosti Kosova, te dobiju od Beograda glasnu moralnu, ali i tihu vojnu potporu, te dobrovoljce", navodi list koji ne sumnja da će uloga Slovenije u eventualnoj krizi oko Kosova biti uspješna s obzirom na poznavanje aktera i terena.

"Ako na Kosovu progovori oružje, postat će marginalni svi drugi prioriteti. Neki zapadni političari nisu sretni što je Kosovo palo u zadaću Sloveniji jer su skeptični prema diplomatskim kapacitetima dvomilijunske države. No, mnogo smo naučili od povijesti ratova na zgarištu nekadašnje Jugoslavije.

Tada stomilijunske diplomatske velesile nisu dobro odigrale svoju ulogu baš zbog nepoznavanja regije", navodi se u komentaru te dodaje da je, iako o tome nitko ne voli govoriti, strategija Europske unije sniziti kriterije za članstvo u Europskoj uniji za Srbiju, kako bi je privukla u svoju orbitu.