Svijet
0

Slovenski umirovljenici traže ostavku dužnosnika zbog skandalozne izjave

FENA
Neoprezna izjava visokog dužnosnika slovenske vlade da se umirovljenici nemaju čega bojati osim smrti skandalizirala je javnost, pa je sve više zahtjeva da 58-ogodišnji državni tajnik Marko Štrovs, drugi čovjek u ministarstvu za rad i socijalnu politiku, da ostavku iako se zbog izjave odmah ispričao.

"Umirovljenici od svih imaju najveću sigurnost - ne moraju se kao zaposleni bojati da će ostati bez posla. Čega se oni imaju bojati, osim da im smrt ne pokuca na vrata", rekao je državni tajnik zadužen za mirovinska pitanja u jednoj televizijskoj emisiji početkom sedmice, čime je argumentirao mišljenje da se umirovljeničke udruge nemaju razloga pridružiti najavljenim prosvjednim akcijama sindikata zbog povećanja cijena i inflacije.

Uslijedio je val zahtjeva za njegovom ostavkom iz različitih stranaka, koje su takvu izjavu nazvale "skandalaznom", "nekulturnom" i "socijalno neosjetljivom", a jedna od oporbenih stranaka iznijela je da bi se zbog toga morao ispričati i predsjednik vlade Janez Janša osobno.

Glasnogovornik vlade Valentin Hajdinjak izjavio je da će o tome odluku donijeti ministrica Marjeta Cotman, no ona je već rekla da se Štrovs već ispričao i da od njega neće tražiti ostavku.

"Izjava je neprimjerena i do nje nije smjelo doći, ali ne odražava stajalište vlade", rekao je Hajdinjak, dodajući da će vlada i dalje brinuti o standardu umirovljenika.

Savez umirovljeničkih organizacija, u kojemu je okupljeno 300.000 od ukupno 540.000 slovenskih umirovljenika, u petak je u saopćenju za javnost naveo da je izjava državnog tajnika, s kojim su ranije dobro surađivali, izazvala šok i zgražanje, da očekuju njegovu ostavku i distanciranje samog ministarstva od takvih riječi.