Svijet
0

Slovenski telekom na meti Rusa

FENA
Prema pisanju ljubljanskog lista Dnevnik, neki od vodećih ruskih tajkuna zainteresirani su za kupnju dionica Telekoma Slovenije u okviru privatizacije najavljene za ovu jesen.

Pozivajući se na neslužbene izvore Dnevnik navodi da je zadnjih nekoliko mjeseci na ovu temu između Moskve i Ljubljane razmijenjeno više diplomatskih depeša.

Među zainteresiranima za kupnju telekoma je i ruska firma Sistema čiji je većinski vlasnik Vladimir Jevtušenkov, 14. na ljestvici najbogatijih Rusa, a s privatizacijom povezuje se i nedavna posjeta Romana Abramoviča Sloveniji.

Prema pisanju Dnevnika, njemački Deutsche Telekom (DT) i španska Telefonica, koji su se ranije spominjali kao potencijalni strateški partneri, više ne pokazuju interes za kupnju Telekoma Slovenije.

Vlada je privatizacijom Telekoma Slovenije strateškom partneru odlučila ponuditi 39 posto dionica, dok bi ona preko državnih fondova kontrolirala 25 posto kompanije plus zlatnu dionicu, što je, prema Dnevnikovom komentatoru, premalo da bi zainteresiralo ozbiljne zapadnoevropske i svjetske kompanije.