Svijet
0

Slovenski predsjednik Tirk zabrinut, očekuje objašnjenje MVP-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je u subotu da s posebnim zanimanjem očekuje razjašnjenje Ministarstva vanjskih poslova povodom pisanja štampe o pokušaju Sjedinjenih Država da utiču na slovensko vođenje Evropske unije.

Predsjednik Tirk je ocijenio da je riječ o "veoma zabrinjavajućoj" stvari i istaknuo kako se mora osigurati da slovensko "predsjedavanje (u EU) bude objektivno i dosljedno" i da se to vidi u inozemstvu, prenijela je slovenska agencija STA.

Ljubljanski "Dnevnik" i beogradska "Politika" u petak su objavili izvode iz internog dokumenta slovenskog ministarstva vanjskih poslova o razgovorima političkog direktora Mitje Drobniča s visokim dužnosnicima State Departmenta u Washingtonu krajem 2007.

U tome "papiru" stoji da su dužnosnici američke administracije upućivali Sloveniju kako da se ponaša kao predsjedavajuća EU-a, zahtijevajući od nje da prizna nezavisnost Kosova, i na to potiče i druge članice Unije.

Objavljivanje tajnog dokumenta izazvalo je oštre polemike u Sloveniji i žestoke zamjerke na račun šefa diplomatije Dimitrija Rupela i rad ministarstva kojem je on na čelu.

Oglasio se, između ostalih i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin za kojeg je izlazak u javnost interne diplomatske bilješke "težak udarac kredibilitetu, operativnosti i ugledu" predsjedavajuće EU-om.

Kacin, koji je u Evropskom parlamentu izvjestitelj za Srbiju, od ministra Rupela je zatražio ne samo detaljnu istragu, nego i preuzimanje odgovornosti.

Protestirale su i opozicijske stranke Slovenska nacionalna stranka (SNS) i "Zares" ("Istina") čija je poslanica pozvala ministra Rupela da objasni kako poslanici nisu ništa znali o razgovoru u SAD-u koji je sada objelodanjen u štampi.