Svijet
0

Slovenski eurozastupnik povlači se iz politike

FENA
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Aurelio Juri izjavio je da se povlači iz politike, te da je svoju stranku zamolio da ga briše s popisa mogućih kandidata za svibanjske izbore za Europski parlament, u prvom redu zbog pogrešne vanjske politike koju personificira Borut Pahor, slovenski premijer koji je i predsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke kojoj pripada Juri. U razgovoru za internetski portal Slovenskog kulturno-gospodarskog saveza (SKGZ), političke i ekonomske udruge tršćanskih Slovenaca, Juri je rekao da je ispunio sve uvjete za odlazak u mirovinu i da je neposredan razlog da se ne kandidira neslaganje s politikom premijera Pahora prema Hrvatskoj.

"Trenutačni odnosi s Hrvatskom vrlo su slabi zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora i kad bih stvari mogao vratiti natrag predložio bih da se granični prijepor rješava na međunarodnom sudu, a da se Slovenija i Hrvatska vrate u fazu dobrosusjedskih odnosa i posvete važnijim i vitalnijim dnevnim pitanjima", rekao je Juri.

Rehnova inicijativa da se o granici i deblokadi postigne "kompromisno rješenje" za sada nema uspjeha jer su stajališta dviju država previše udaljena, a ako Hrvatska ove godine ne završi pregovore s EU-om to će imati negativne posljedice na europsku perspektivu, stabilizaciju i demokratski razvitak cijele regije, drži je Juri.

"Ako Hrvatska do kraja godine ne završi pregovore, moglo bi doći do duže odgode članstva... To bi u međuvremenu zbog osjećaja gubitka europske perspektive za cijelu regiju izazvalo još gore negativne silnice. Balkan je jednom već pokazao svoje zube i ako do odgode dođe Europska unija imat će jedan problem više u regiji koju je namjeravala stabilizirati i demokratizirati europskom perspektivom", rekao je Juri.

Upozorio je na problem "porasta nacionalizma" koji sadašnji slovensko-hrvatski spor može izazvati u regiji, te dodao da se od samoga početka nije slagao s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora. On je kazao da se zato izdvojio iz slovenske zastupničke skupine u Europskom parlamentu, budući da su ostali zastupnici rezolutno podržavali Pahorovo stajalište prema Hrvatskoj.

Dugogodišnji koparski gradonačelnik i zastupnik u slovenskom parlamentu u više mandata rekao je da se u penziji, ako bude ponuda, namjerava vratiti novinarstvu kao svom prijašnjem zanimanju, te se posvetiti unucima.

Juri je bio jedan od prvih slovenskih političara koji je još prije pet-šest godina tvrdio da bi bilo najbolje da se slovensko-hrvatski granični prijepor riješi arbitražom ili pred sudom, i to u vrijeme kad je slovenska politika tu mogućnost sasvim isključivala.