{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenska vlada suzdržana oko neovisnosti Kosova i zbog ekonomskih interesa

F
18.2.2008. u 12:42
0
0
Slovenska vlada suzdržana oko neovisnosti Kosova i zbog ekonomskih interesa
0
Slovenska vlada suzdržana oko neovisnosti Kosova i zbog ekonomskih interesa
Suzdržane reakcije slovenske vlade na odluku kosovskog parlamenta koji je u nedjelju proglasio neovisnost povezane su sa željom Ljubljane kao predsjedateljice EU-a da koordinira akciju oko Kosova, ali i činjenicom da u Srbiji ima mnogo veće gospodarske interese nego na Kosovu, navode u ponedjeljak slovenski mediji.
Slovenski izvoz u Srbiju u zadnje se dvije godine povećao za 50 posto, pa je lani tamo izvezeno roba i usluga u vrijednosti 490 miliona eura. Kako je za Slovensku televiziju izjavio direktor gospodarske komore Zdenko Pavček, slovenske investicije u Srbiju dostigle su lani slovenska ulaganja u Hrvatsku, pa zato nije iznenađujuće što su slovenski menadžeri još krajem prošlog tjedna svoju vladu pozvali da ne žuri s priznanjem Kosova, bojeći se reakcija Beograda.

Pavček je rekao da je razgovarao s vodećim gospodarstvenicima u Srbiji i da ne vjeruje da bi zbog Kosova moglo doći do bojkota slovenskih roba ili ograničavanja suradnje. U poduzećima koje je u Srbiji osnovalo oko 400 slovenskih tvrtki radi petnaestak tisuća ljudi, dodaje Pavček.

Za razliku od Srbije, razmjena s Kosovom razmjerno je mala i 14 puta manja nego ona sa Srbijom. S druge strane, slovenske investicije na Kosovo također brzo rastu, pa sada iznose oko 240 miliona eura, a među njima najveća investicija Telekoma Slovenije u mobilnu telefoniju.

Slovenski mediji ističu u ponedjeljak da je premijer Janez Janša u svojoj prvoj reakciji na proglašenje kosovske neovisnosti naglasio da će Slovenija djelovati u suglasnosti s partnerima u Europskoj uniji, te da za sada ne može reći hoće li i kada Slovenija priznati Kosovo. Mediji navode da će vlada vjerojatno postupiti po istom scenariju kao i prilikom priznavanja Crne Gore, kada je Slovenija to učinila kao 37. država u svijetu, što je oporba kritizirala kao predugo čekanje budući da je Crnu Goru pet dana prije Slovenije priznala i Srbija.

Unatoč konsenzusu stranaka da Slovenija zbog specifičnosti odnosa država s prostora bivše Jugoslavije i zbog ekonomskih interesa koje ima u Srbiji ne bi smjela biti među prvim državama koje će priznati Kosovo, čuju se kritike oporbe na račun slovenske vlade koja bi po proceduri prijedlog o priznanju trebala poslati u parlament koji bi o tome odlučio na redovnom zasjedanju. Kako je za RTV Sloveniju već u nedjelju rekao zastupnik u Europskom parlamentu i bivši predsjednik slovenskih liberalnih demokrata (LDS) Jelko Kacin, Janšina vlada ne bi smjela "kalkulirati", jer tako gubi vjerodostojnost iako je pravilno odlučila da s priznanjem pričeka.

"Nema sumnje da će Slovenija ipak priznati Kosovo, a vlada bi umjesto oklijevanja morala dati jasne odgovore na jasna pitanja, kako ne bi ispalo da kalkulira", rekao je Kacin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: