Svijet
0

Slovenska vlada: Sličnost logotipova predsjedanja EU-om i EP-a slučajna

FENA
Mišljenja da je odabrani logotip za predsjedanje Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine vrlo sličan ili čak kopija logotipa za Europsko nogometno prvenstvo 2008. u Švicarskoj i Austriji izazvala su burnu reakciju u Ljubljani.

Na takve tvrdnje poslovnog dnevnika Finance i tjednika Žurnal, reagirala je slovenska vlada tvrdnjom da se radi o slučajnosti i da je slovenski nacionalni žiri još početkom 2006. prihvatio rješenje dizajnera Roberta Kuhara.

Ono je odabrano između 13 ponuđenih rješenja. Pri tome su kao obvezni likovi na natječaju bile zadane stilizirane konture Triglava kao nacionalnog simbola, te tri boje iz nacionalne zastave kojoj je dodana i žuta boja.

Ured za komunikacije slovenske vlade u posebnom je priopćenju za javnost naveo da su slovenski simboli sadržani u državnom grbu zaštićeni, ali da se grafički trokraki znak koji Slovence uvijek asocira na njihov najviši gorski vrh ne može zaštititi u svim inačicama. Slovenska vlada tako je zapravo sugerirala da – ako je možda ipak došlo do repliciranja ideje trokrakog logotipa – krivnja leži na onima koji su izabrali znak europskog nogometnog prvenstva koji su svoje rješenje dali kasnije.

"U svakom slučaju možemo biti zadovoljni da će se milijunsko nogometno općinstvo barem posredno diviti našoj nacionalnoj znamenitosti, kad se već na prvenstvo nije plasirala Slovenija", naveo je vladin ured za komunikacije, pokušavajući zaplet okrenuti na šalu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kojega su novinari upitali kako mu se sviđa slovenski logotip ispred kojega će često nastupati idućih mjeseci izjavio je da su odabrane "prave boje", a što se tiče grafičkog rješenja da se "o ukusima ne raspravlja", te tako dao do znanja da se rješenje možda ni njemu baš pretjerano ne sviđa.