Svijet
0

Slovenska vlada se priprema za Međunarodni sud pravde

FENA
Slovenska vlada imenovala je skupinu stručnjaka s područja međunarodnog prava radi priprema za postupak predaje graničnog spora s Hrvatskom Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu o čemu su se za nedavnog susreta na Bledu načelno dogovorili slovenski premijer Janez Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Kako je u petak objavila Slovenska tiskovna agencija STA, slovenska vlada imenovala je spomenutu skupinu na svojoj sjednici prošlog tjedna, no budući da je riječ o tajnoj odluci nije poznat njezin sadržaj niti stručnjaci koji su u skupinu imenovani.

Formiranje mješovite skupine hrvatskih i slovenskih stručnjaka za međunarodno pravo koji bi do kraja godine trebali izraditi prijedlog međudržavnog sporazuma kojim bi Hrvatska i Slovenija otvoreno granično pitanje prepustile sudu u Den Haagu, te mješovite međudržavne komisije diplomata koji će definirati sporne točke na granici, uvjet su za prepuštanje spora ICJ-u i to je prva faza u dogovorenom postupku o kojemu će se trebati očitovati i parlamenti obiju država.

Budući da je među slovenskim oporbenim strankama bilo dosta nezadovoljstva načelnim dogovorom Janše i Sanadera, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je nedavno da bi međudržavni sporazum o prepuštanju graničnog spora trećoj strani u slovenskom parlamentu morao dobiti uvjerljivu potporu i da su još otvorene sve opcije kako granični spor riješiti.

Slovenski premijer Janez Janša naveo je nedavno, nakon sastanka s prvacima političkih stranaka, da će skupina pravnih stručnjaka biti otvorena i za dopunske prijedloge stručnjaka koje predlože stranke.