{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenska vlada i carinici postigli dogovor o prekidu štrajka

F
27.11.2007. u 18:20
0
0
Slovenska vlada i carinici postigli dogovor o prekidu štrajka
0
Slovenska vlada i carinici postigli dogovor o prekidu štrajka
Sindikat slovenskih carinika i vlada postigli su popodne dogovor o uvjetima prekida štrajka koji je počeo u nedjelju u ponoć i izazvao velike kolone teretnih vozila na graničnim prijelazima s Hrvatskom.
Ministar za javnu upravu u slovenskoj vladi Gregor Virant i predsjednik carinskog sindikata Dušan Pečnik potpisali su sporazum u 4 točke koji uz ostalo navodi da se štrajk prekida, te nakon toga izjavili da se radi o kompromisu kojim su zadovoljne obje strane.

U sporazumu se navodi da se broj zaposlenih u carinskoj službi neće smanjivati u odnosu na stanje od 26.11. ove godine, budući da su carinici kao jedan od razloga prosvjeda navodili svoju preopterećenost, a vlada je planirala smanjenje zaposlenih za 1,75 posto godišnje.

Vlada je nadalje sporazumom obećala da će u "najvećoj mogućoj mjeri" nastojati da se "neutraliziraju negativne posljedice pristupa Hrvatske Europskoj uniji" na zaposlene u slovenskoj carini jer se računa da s ukidanjem carinske kontrole s Hrvatskom njih više od 800 ostaje bez posla.

Najduža formulacija odnosi se u sporazumu na zahtjev carinika da im se povećaju plaće. Sporazum predviđa da se granskim ugovorom jednoj skupini carinika omogući viši razred za plaće, ali će se to riješiti u sklopu redovitih pregovora o kolektivnim ugovorima za javnu upravu. Vlada bi točke sporazuma morala uredbom precizirati do kraja ove godine.

Kako javljaju slovenski mediji, unatoč prekidu štrajka, na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima i dalje su kolone vozila, ali se računa da bi se stanje moglo normalizirati još danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: