Naginju crvenoj fazi
27

Slovenija zbog povećanog broja zaraženih uvodi strožije mjere

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je jučer zabilježeno 707 novozaraženih u cijeloj državi vlasti u Sloveniji odlučile su uvesti nove mjere kako bi pokušale suzbiti širenje koronavirusa.

Premijer Janez Janša kazao je kako se Slovenija trenutno nalazi između narandžaste i crvene faze te kako su mnoge nove mjere usvojene isti dan kada su i saopćene - 14. oktobra. Ostale će, kako je rekao, stupiti na snagu u petak i ponedjeljak.

Od ponedjeljka će učenici koji pohađaju peti, šesti, sedmi i osmi razred pohađati online nastavu. Isto važi i za učenike srednjih škola. Osim toga, od petka neće biti moguće kretati se između slovenskih regija koje su označene crvenom bojom, a kojih je trenutno sedam. U tim regijama je nošenje maske obavezno i u zatvorenom i na otvorenom, skraćuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i zabranjeno je okupljanje više od deset ljudi.

Dakle, djelomična ograničenja uvode u regijama u kojima je stanje veoma loše, dok mjere za školu važe za cijelu državu. Nove mjere na snazi će biti najmanje dvije sedmice, saopćile su vlasti.