Svijet
0

Slovenija: Zbog peticije protiv cenzure najavljeno osnivanje nove novinarske udruge

FENA
Zbog peticije u kojoj su međunarodnu javnost upozorili na političke pritiske i cenzuru, a koju je do sada potpisalo skoro 500 slovenskih novinara, Društvu novinara Slovenije (DNS) prijete podjele, a skupina novinara koji se s njom ne slažu najavila je osnivanje nove cehovske udruge, navode u petak slovenski mediji.

Peticiji, koju je pokrenuo novinar "Večera" Blaž Zgaga, a u kojoj novinari političke stranke, a osobito vladu premijera Janeza Janše, optužuju da su promjenama zakona o javnoj televiziji te vlasničkim promjenama u najtiražnijim dnevnim listovima, izazvali cenzuru i situaciju u kojoj uredništva ne objavljuju tekstove koji su po volji politike, suprotstavila se manja skupina novinara koji su najavili izlazak iz sadašnje novinarske organizacije i osnivanje nove.

"Bit ćemo prisiljeni osnovati novo novinarsko društvo jer se s Društvom novinara Slovenije koje je podržalo peticiju ne slažemo", izjavio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" Dejan Steinbuch, urednik tjednika "Žurnal". Steinbuch je pokrenuo potpisivanje dokumenta pod nazivom Etički poziv na profesionalnost u kojemu se izražava protivljenje mišljenju da su medijske slobode u Sloveniji pod pritiskom politike, a do sada ga je potpisao 21 novinar iz tjednika "Mag" i "Demokracija", te iz Slovenske tiskovne agencije STA i nekoliko slobodnih novinara i bloggera, piše list. U slovenskoj javnosti smatra se da je riječ uglavnom o novinarima bliskim vladajućim strankama i premijeru Janši.

S peticijom slovenskih novinara do sada su se solidarilizirala novinarska društva iz Švicarske i Nizozemske, te međunarodne novinarske udruge Europski novinarski savez (EFJ) i Međunarodni novinarski institut (IPI), a sadržaj peticije prenijeli su mnogi mediji u Europi i svijetu, navodi "Dnevnik".