{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija: Za sada ipak bez ekoloških pristojba u gradovima

F
27.11.2007. u 09:31
0
0
Slovenija: Za sada ipak bez ekoloških pristojba u gradovima
0
Slovenija: Za sada ipak bez ekoloških pristojba u gradovima
Slovenija će donijeti mjere za smanjenje onečišćenja zraka u gradovima, ali još nema nikakve odluke o uvođenju ekoloških pristojba za automobile, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar okoliša Janez Podobnik.
Jedan dužnosnik u njegovu ministarstvu nedavno je iznio da vlada razmišlja o smanjenju prometa automobilima u većim gradovima za 80 posto, te o uvođenju posebne pristojbe u iznosu od 50 eura za ulazak automobilom u središte Ljubljane, gdje je promet najgušći.

"Nikakve odluke o uvođenju takvih pristojba još nema, to bi bila samo krajnja mjera nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti", rekao je Podobnik, reagirajući na prošlotjedne izjave državnog tajnika za okoliš i prostor Radovana Tavzesa.

Ipak, Podobnik je priznao da će sljedećeg tjedna vlada u suradnji s regionalnim zajednicama razgovarati o načinima smanjenja zagađenja u zraku, pri čemu bi željela sadašnju razinu ispusta iz automobilskih cijevi smanjiti na najviše trećinu sadašnje i to usmjeravanjem građana na javni promet, većom upotrebom biodizela u gorivima, te ugradnjom posebnih filtera u autobuse i druga sredstva javnog prometa, po uzoru na neke druge države.

Mjere zahtijeva i Europska unija na temelju izvješća koje je dobila od Slovenije, a po kojemu često dolazi do povećanih koncentracija krutih čestica i olova u zraku u većim slovenskim gradovima, poput Ljubljane i Maribora, ali i u Novoj Gorici, te Murskoj Soboti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: