|

Slovenija: Za sada ipak bez ekoloških pristojba u gradovima

Slovenija: Za sada ipak bez ekoloških pristojba u gradovima
0
F
FENA
27.11.2007. u 09:31
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenija: Za sada ipak bez ekoloških pristojba u gradovima
Slovenija će donijeti mjere za smanjenje onečišćenja zraka u gradovima, ali još nema nikakve odluke o uvođenju ekoloških pristojba za automobile, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar okoliša Janez Podobnik.
Jedan dužnosnik u njegovu ministarstvu nedavno je iznio da vlada razmišlja o smanjenju prometa automobilima u većim gradovima za 80 posto, te o uvođenju posebne pristojbe u iznosu od 50 eura za ulazak automobilom u središte Ljubljane, gdje je promet najgušći.

"Nikakve odluke o uvođenju takvih pristojba još nema, to bi bila samo krajnja mjera nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti", rekao je Podobnik, reagirajući na prošlotjedne izjave državnog tajnika za okoliš i prostor Radovana Tavzesa.

Ipak, Podobnik je priznao da će sljedećeg tjedna vlada u suradnji s regionalnim zajednicama razgovarati o načinima smanjenja zagađenja u zraku, pri čemu bi željela sadašnju razinu ispusta iz automobilskih cijevi smanjiti na najviše trećinu sadašnje i to usmjeravanjem građana na javni promet, većom upotrebom biodizela u gorivima, te ugradnjom posebnih filtera u autobuse i druga sredstva javnog prometa, po uzoru na neke druge države.

Mjere zahtijeva i Europska unija na temelju izvješća koje je dobila od Slovenije, a po kojemu često dolazi do povećanih koncentracija krutih čestica i olova u zraku u većim slovenskim gradovima, poput Ljubljane i Maribora, ali i u Novoj Gorici, te Murskoj Soboti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.