Svijet
0

Slovenija uvodi euro od 1. januara

FENA
Od 1. januara 2007. Slovenija će biti članica Euro-zone tako da će euro biti novo platežno sredstvo u ovoj zemlji.

Na taj način će Slovenija postati 13 zemlja članica Evropske unije, u kojoj će kao zajednička moneta važiti euro. Slovenci će nakon uvođenja eura, moći još dvije nedjelje da plaćaju sa svojom starom monetom, tolarom. No od sredine januara na snazi će biti samo euro.

Slovenačka nacionalna banka je za period prelaska iz jedne u drugu godinu već pripremila 450 hiljada takozvanih startnih paketa, odnosno plastičnih vrećica sa eurom i centima u vrijednosti od po tačno 12 eura i 52 centa, no nakon svega nekoliko sati na bankovnim šalterima u Ljubljani tih paketića više nije bilo.

To pokazuje da trenutno u Sloveniji postoji veliko zanimanje za novo platežno sredstvo, mada ako se o tome upitaju sami građani, onda su oni poprilično suzdržani.

«Neki su oduševljeni, drugi opet skeptični, no većina na to kao i ja gleda trezveno. Dakle postoji nova valuta i dosta. Možda će porasti cijene – ali to nema veze sa eurom», kažu slovenski građani.

Nada Serajnik-Sraka predvodi informativnu kampanju o euru. Nju ne čudi to da se njeni građani podjedanako ne raduju euru, kao što je svojedobno bio slučaj i među Nijemcima.

«Ipak više od osamdeset posto njih vjeruje u euro. Slovenci puno putuju, oni su dobri poslovni ljudi, zbog toga ih većina već ima euro u novčaniku. To je ipak nešto drugačije nego što je prije pet godina bilo u Njemačkoj, u Francuskoj ili u Italiji».

Na telefonu za informiranje o euro na brojna pitanja strpljivo odgovaraju studentica politologije Anja i njene koleginice. Naprimjer, koliko dugo će se još moći kupovati putem tolara. Odgovor: Samo do 15. januara. No, kako kaže Anja, neki u glavi još imaju sasvim drugu valutu.

«Mnogi ljudi još uvijek računaju u dinaru, staroj jugoslovenskoj moneti, ili putem njemačke marke. Oni su svoje štedne uloge položili u markama, zbog toga će možda i euro preračunavati u njemačke marke», kazala je.

Preračunavati cijene iz eura u marke je bilo jednostavno, jer je odnos bio jedan naprema dva. No s tolarom je to znatno teže jer 239, 64 tolara odgovara vrijednosti od jednog eura.

No u Sloveniji je također prisutna i zabrinutost da će uvođenjem eura sve postati skuplje. O tome Nada Serajnik-Sraka kaže da je moguće je da će cijene porasti u pojedinim slučajevima.

"Ono što mi možemo da uradimo je to da skrenemo na to pažnju. Jer još od sredine marta cijene se prikazuju i u tolaru i u euru. One u tolaru su bile prikazane velikim slovima, a manjim u euro. Od prvog januara će biti obrnuto i to će trajati preko godinu dana. Time pokušavamo da po mogućnosti napravimo preglednim razvoj cijena», kazala je.