Svijet
0

Slovenija: Urednik političkog magazina spreman lično uređivati romsko naselje

FENA
Urednik jednog slovenskog političkog magazina ponudio je 50 sati dobrovoljnog rada "u fušu" kako bi dokazao da Slovenci nisu ksenofobi, potaknut nevoljama romske porodice Strojan koja se već mjesec dana nalazi u izbjegličkom centru u Postojni te proturomskim protestima u općinama kamo ih je vlada željela preseliti.

"Nudim 50 sati besplatnog rada na uređenju kuće porodice Strojan, kad im vlada nađe lokaciju za smještaj", poručio je urednik magazina "Mag" Janez Markeš u video-komentaru kojim list najavljuje svoj najnoviji broj. Taj magazin važi za ediciju blisku vladi desnog centra, koja je zaprepaštena odjekom što ga je u svjetskim medijima zadnjih tjedana izazvao "slučaj Strojan" i narušavanjem slike o Sloveniji kao o jedinoj državi s područja bivše Jugoslavije u kojoj nema etničkih napetosti i ksenofobije.

"Ne znam što će vlada napraviti, ali lično nudim 50 besplatnih sati na uvođenju električne struje u kuće porodice Strojan i njima sličnih porodica, kako bih dokazao da Slovenija nije ksenofobična i da se u Sloveniji još uvijek može govoriti o koaliciji razuma", tvrdi Markeš.

Uz urednički i komentatorski rad, Markeš se kao naučnik bavi istraživanjem vrijednosnih pretpostavki na kojima je nastala moderna slovenska nacija, a to je bila i teza njegove disertacije kojom je prije nekoliko godina stekao naslov doktora naukai. Uz to, kao priučeni majstor razumije se u građevinske i električarske poslove.

Markeš tvrdi da su prošlosedmične žestoke demonstracije protiv Roma i nespremnost da se porodica Strojan primi u neku od općina gdje su im bile ponuđene "alternativne lokacije" za smještaj prava prilika da se Slovenci upitaju da li su doista kao nacija ksenofobični ili je slučaj s romskom porodicom izoliran slučaj.