Svijet
0

Slovenija uputila Hrvatskoj diplomatsku notu zbog morske granice

FENA
Ljubljana
Ljubljana
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u subotu predaju diplomatske note Hrvatskoj kojom je prosvjedovalo protiv odluke hrvatske Vlade o produljenju koncesija INA-i za istraživanje nafte i plina u Jadranskom moru, ali je to protumačilo kao "uobičajenu" diplomatsku reakciju koju je Ljubljana i do sada koristila jer granica na moru između dviju država još nije definirana.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, slovensko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je notu u vezi s odlukom hrvatske Vlade od 5. siječnja ove godine kojom je produljena koncesija INA-i u sjevernom Jadranu jer je utvrdilo da "područje za koje je koncesija izdana djelomično zadire na područje gdje granica još nije određena".

Na tu se je odluku Slovenija zato "bila dužna odazvati i reagirala je uobičajenim diplomatskim kanalom, diplomatskom notom", ističu u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, gdje su uz to "izrazili čuđenje da su hrvatski mediji objavili diplomatsku notu".

Zagrebački Večernji list je objavljujući notu rekao kako ju je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija protumačilo kao prosvjed ne zbog sporne slovensko-hrvatske granice na moru nego zbog cijeloga Jadrana, kao inzistiranje da Jadransko more još treba dijeliti između slijednica bivše Jugoslavije.