|

Slovenija: U drugom krugu predsjedničkih izbora Peterle i Tuerk

Slovenija: U drugom krugu predsjedničkih izbora Peterle i Tuerk
0
F
FENA
30.10.2007. u 18:06
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenija: U drugom krugu predsjedničkih izbora Peterle i Tuerk
Slovenska državna izborna komisijaobjavila je u utorak službene i konačne rezultate prvog kruga izbora za predsjednika države te istodobno raspisala drugi krug, koji će se održati u nedjelju, 11. novembra.
Budući da nijedan kandidat u prvom krugu izbora nije dobio natpolovičnu većinu glasova birača, u drugom krugu izbora za mandat predsjednika države, koji traje pet godina, konkurirat će Alojz Peterle, koji je u prvom krugu izbora, održanom 21. listopada, osvojio ukupno 28,73 posto glasova, te Danilo Tuerk (Tirk), s osvojenih 24,47 posto glasova u prvom krugu.

Na trećem mjestu po dobivenim glasovima nakon objave službenih rezultata je, s 24,09 posto glasova, bivši guverner centralne banke Mitja Gaspari, što znači da rezultati glasovanja slovenskih državljana u inozemstvu, koji su rezultatima glasovanja na slovenskim biralištima pribrojeni u ponedjeljak i utorak, nisu promijenili redoslijed drugog i trećeg predsjedničkog kandidata. Tuerk je dobio ukupno 3700 glasova više od Gasparija.

Predsjednik državne izborne komisije Anton Gašper Frantar izjavio je u utorak da komisija nije utvrdila nepravilnosti glasovanja u inozemstvu, pa ni eventualno dvostruko glasovanje birača putem pošte i na diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kako su se prije izbora bojali neki mediji i stranke. Od preko 40.000 glasača u inozemstvu, pozvanih da glasuju putem pošte, glasovalo ih je samo oko 7.000.

U izjavi nakon objave službenih rezultata Peterle je rekao da će i u kampanji pred drugi krug izbora nastupati kao kandidat koji želi povezati različite političke opcije i ne izazivati polarizaciju na povijesnim ili ideološkim temama, te izrazio očekivanje da će kampanja biti više usmjerena na aktualna pitanja i teme povezane s budućnošću.

Tuerk je, u prvoj izjavi za javnost nakon objave konačnih službenih rezultata, rekao kako očekuje da će u drugom krugu biti više prilike da sa svojim konkurentom predstavi poglede koje imaju na različita pitanja.

Iako nastupaju kao nezavisni kandidati, Peterle i Tuerk imaju potporu različitih političkih stranaka. Peterle, koji je u ranim devedesetim godinama bio predsjednik slovenske vlade koja je ostvarila osamostaljenje, a kasnije bio i ministar vanjskih poslova, uživa javno izraženu potporu triju stranaka desnog centra u vladi premijera Janeza Janše. Tuerk koji je ranih devedesetih radio na osnivanju slovenske diplomatske mreže, te među ostalim bio i prvi veleposlanik Slovenije u OUN-u, uživa potporu Socijalnih demokrata /SD), te još nekih oporbenih stranaka lijevog centra, ali i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koja sudjeluje u Janšinoj vladi.

Peterle je prije prvog kruga izbora po istraživanjima javnog mišljenja važio za izrazitog favorita izbora, dok predizborne ankete napravljene neposredno nakon prvog kruga sada prednost daju Tuerku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.