Svijet
0

Slovenija: Tribina o Schengenskoj granici

FENA
Granično pitanje s vremenom će izgubiti sadašnji politički predznak, ocijenio je hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo, govoreći na tribini posvećenoj uvođenju Schengenskog režima na slovensko-hrvatskoj granici.

Na tribini održanoj u srijedu navečer u Sečovlju blizu Pirana Nobilo je, kako prenosi slovenska tiskovna agencija STA, govorio o režimu prelaska granice nakon što Slovenija prema očekivanjima u listopadu iduće godine postane dio Schengenske zone.

Rekao je da će problemi poput neriješenog graničnog pitanja s vremenom izgubiti politički predznak te bi bilo korisnije da se dvije države posvete suradnji na ekološkom i gospodarskom području.

Slovenski sudionici tribine, među kojima zastupnik Slovenskih demokrata (SDS) u Europskom parlamentu Mihael Brejc, istakli su da je Bruxelles u okviru uredbe o kontroli vanjskih granica Europske unije želio čvršću graničnu kontrolu prema Hrvatskoj, ali je uvažio mišljenje Slovenije da prelazak granice za državljane Slovenije i Hrvatske treba biti blaži i da se pri tom vodi računa o postojećem sporazumu o malograničnom prometu i suradnji (SOPS).

Voditeljica predstavništva Europske komisije u Ljubljani Mihaela Zupančič rekla je da će Schengenski režim na granici biti uveden u listopadu 2007. i da je važno osigurati dobru suradnju slovenske i hrvatske policije, te pravosudnih organa.