|

Slovenija: Suđenje svećeniku optuženom za pedofiliju

Slovenija: Suđenje svećeniku optuženom za pedofiliju
0
F
FENA
10.11.2006. u 13:34
0
komentara
0

dijeljenja
Slovenija: Suđenje svećeniku optuženom za pedofiliju
U Ljubljani je u petak počelo suđenje rimokatoličkom svećeniku Franciju Frantaru (59), optuženom da je prije 15 godina u svojoj župi Kašelj-Zalog blizu Ljubljane spolno zlostavljao 10-ogodišnju djevojčicu.
Frantar se od 19. oktobra nalazi u pritvoru, a bude li osuđen prijeti mu od jedne do deset godina zatvora.

U Sloveniji je to u zadnje vrijeme drugi istaknuti slučaj sudskog postupka za pedofiliju protiv svećenika, jer se u Krškom iza zatvorenih vrata nastavlja i suđenje svećeniku Karlu Joštu pod sličnim optužbama, ali se on do završetka suđenja nalazi u kućnom pritvoru.

Frantarjev slučaj je specifičan jer je on, pred već započetim sudskim procesom prije četiri godine, otišao u južnoafričku državu Malavi, gdje je radio u jednoj katoličkoj misiji pa je za njegovo hapšenje bila izdana i Interpolova tjeralica te europski pritvorni nalog.

Tajništvo Ljubljanske nadbiskupije ogradilo se od slučaja i izjavilo da je Frantar iz Slovenije izbivao bez odobrenja crkvenih vlasti, da crkva osuđuje pedofiliju i spolne napade na maloljetne osobe koje su u crkvi rijetkost, a mnogo češće u obiteljima, školama i zdravstvenim ustanovama.

Prema informacijama kojima raspolažu crkvene vlasti, u zadnje su vrijeme u Sloveniji dva svećenika osuđena zbog pedofilije na uvjetne kazne, a dvojici je postupak u toku. Do sada nijedan svećenik zbog toga nije bio osuđen na zatvorsku kaznu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.