Svijet
0

Slovenija: Stolica od 1.500 eura za zvaničnike EU

FENA
Europski zvaničnici koji budu dolazili na sastanke u Sloveniju u vrijeme kad ona bude predsjedavala Europskom unijom, sjedit će na stolicama koje koštaju 1.500 eura i za koje proizvođač nudi tridesetogodišnju garanciju iako predsjedavanje Unijom traje samo šest mjeseci.

Opozicioni parlamentarni zastupnik Milan Cvikl optužio je vladu Slovenije da je nepotrebno povećala troškove izgradnje novog kongresnog centra na Brdu kod Kranja pristavši da se potroši dodatnih 1,5 miliona eura na unutrašnju opremu.

U toj opremi je, između ostalog, i 85 luksuznih stolica za koje je utrošeno po 1.500 eura, iako je "vizualno vrlo slične" nudila konkurentska firma po cijeni od 240 eura, dakle šest puta jeftinije, naglasio je Cvikl, prenjela je agencija HINA.

Cvikl je u petak, u otvorenom pismu, pozvao Vladu da odgovori da li je pristankom na uvjete tendera za nabavku opreme, koje je kao nosilac projekta izgradnje kongresnog centra postavio arhitektonski biro "Bevk-Perović" iz Ljubljane, pristala i na znatno povećanje troškova. Ti troškovi su, po prvobitnim planovima, trebalo da iznose 10 miliona eura.

Iako će od 1.500 stolica u novom kongresnom centru samo 85 biti luksuzne, trošak za njih premašuje iznos od 200 mjesečnih neto plata običnih Slovenaca, upozorio je Cvikl. On je dodao da su uvjeti tendera za dobavljače bili namjerno postavljeni tako da se "ograniči konurencija" i spriječi odabir "ekonomičnije, ali još primjerene" opreme za centar.

Prema zahtjevima tendera, opremu je mogao da isporuči samo jedan od tri najkvalitetnija i najuglednija svjetska proizvođača koji za svoje proizvode nude 30-godišnju garanciju.